Nieuwe arbeidsnoden, verouderde wetgeving

In het regeerakkoord Michel I werd het ambitieuze plan voor een loopbaanrekening opgenomen. Met een loopbaanrekening wil de regering werknemers in staat stellen niet enkel tijd en/of loon te accumuleren om later te gebruiken, maar overweegt ze om hierin ook tijdskrediet, loopbaanonderbreking en mogelijk zelfs opleiding te integreren.

29 februari 2016

Delen

Dirk Wijns
"Een loopbaanrekening kan slechts succesvol zijn indien de toepassing ervan tegemoet komt aan behoeften van werkgever én werknemer.” (Dirk Wijns, Director Acerta Consult)

“Het is nu aan minister Peeters om snel een ontwerp op te stellen, want de interesse is groot aan beide zijden van het werkveld”, vertelt Dirk Wijns, Director Acerta Consult.

Win-win

Flexibiliteit zou steeds in beide richtingen moeten kunnen werken. Als we werknemers op een duurzame manier willen inzetten, moeten we ze meer beslissingskracht bieden. Ambitieuze jongeren kunnen in het begin van de carrière meer uren presteren dan voorzien, om die meeruren later terug te kunnen opnemen.

Anderzijds willen werknemers met een lange staat van dienst mogelijks op een bepaald ogenblik een stap terugzetten en minder uren presteren. Voor de werkgever kan de loopbaanrekening eveneens een win-winsituatie zijn. Hij zou dan immers werknemers die bereid zijn tijdens drukke periodes meer te werken, kunnen compenseren met extra vrije tijd als het wat kalmer wordt, wat de bedrijfsresultaten ten goede komt.

“Ik merk dat er op het terrein vraag is naar een dergelijk systeem”, bekent Wijns. Uit een bevraging van Acerta bleek dat 76% van de ondervraagde werknemers meer flexibiliteit wil in het loopbaantraject, en dat 63% van de werkgevers open staat voor de loopbaanrekening binnen afgelijnde grenzen.

“Vandaag gebeurt dit slechts binnen bedrijven die actief met hun personeelsbeleid bezig zijn. Daar zie je dat ze mogelijkheden aanbieden aan de werknemer om ze meer te betrekken bij de job, door bijvoorbeeld bijkomende vakantiedagen te kopen, of vakantiedagen om te zetten in extra loon.”

Inspanning gevraagd

De huidige arbeidswet laat dergelijke flexibele arbeidsregelingen waarbij meer uren worden opgespaard over meerdere jaren niet toe. De arbeidswet dateert dan ook reeds van 1971 en gaat nog steeds uit van een arbeidsorganisatie die eenzijdig door de werkgever wordt vastgesteld en van een werknemer die – zelfs tegen zichzelf – moet worden beschermd. Er is dus dringend nood aan een geüpdatete arbeidswetgeving die ruimte geeft aan partijen om binnen een kader op ondernemingsniveau afspraken te maken rond de loopbaanrekening.

“Het spreekt vanzelf dat dergelijke loopbaanrekening slechts succesvol kan zijn indien de toepassing ervan tegemoet komt aan behoeften van werkgever én werknemer”, besluit Wijns. “De wil is er overduidelijk bij zowel werknemers als werkgevers, nu ligt de bal in het kamp van de sociale partners of wetgever om een goed juridisch kader te scheppen.”

(dw) - Met dank aan Acerta Consult.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.