Computer en internet
Vorige

1 van 66

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

NIEUW: Wearables op kantoor

Draagbare toestellen om je productiviteit te monitoren en toezicht te houden op werknemers: Big Brother of innovatief ondernemerschap?
#

Profusion, een adviesbureau dat zich bezig houdt met gegevenswetenschap, is begonnen met het testen van draagbare apparaten die de productiviteit van werknemers meten. Het toestel draagt de naam Fitbit en past om de pols.

Fitbit

De Fitbit monitort zijn drager en verzamelt en verwerkt alle gegevens die het opmeet. Zo analyseert het apparaat de slaapkwaliteit van de drager, monitort het zijn/haar hartritme, en weet het waar zijn drager zich bevindt en wat zijn internetgewoontes zijn.

Via deze gegevens zal de Fitbit de werknemers opdelen in groepen. Aan de hand van de opgemeten gedragspatronen zullen mensen gematcht worden, de productiviteit en efficiëntie van teams geanalyseerd worden en kunnen ze zien waar mogelijke problemen op de werkvloer zich situeren.

Brenda Morris van Kronos UK, een bedrijf dat zich bezighoudt met personeelsbeheer, ziet er alvast het nut van in: “Als je bijhoudt waar mensen zijn, wat hun stressniveau's zijn, hoe vermoeid ze zijn en meer van dat, dan is dat belangrijke informatie voor het besturen van machines. Ook op kantoor is het een handige technologie. Het laat toe te zien wie gestresseerd wordt bij een te moeilijke taak, zodat die persoon meer hulp kan krijgen."

In praktijk

Deze draagbare gadgets zijn al een tijdje in populariteit aan het toenemen. Zo deelde BP reeds dergelijke ‘wearables’ uit aan hun Noord-Amerikaans personeel. Het doel was om de werknemers een gezondere levensstijl te laten aannemen. Het gadget monitorde hun vooruitgang en BP beloonde gebruikers die bepaalde doelen bereikten.

Nadelen

Hoewel er dus voordelen aan verbonden zijn, wijzen Mike Weston (CEO Profusion) en Chris Brauer (Universiteit van Londen) ook op mogelijke nadelen. Gegevens verzamelen kan lonen, maar kan ook gemakkelijk misbruikt worden. Verder zorgt deze manier van werken voor een grijze zone tussen werk en privé. Mogen de wearables ook monitoren wat je thuis uitsteekt? Een baas kan vermoeden dat dat effect heeft op je prestaties op het werk en zal waarschijnlijk willen dat de draagbare gadgets je privé-activiteiten dus registreren.

Brauer denkt dat werkgevers in de toekomst een soort controlebord zullen hebben, waarop ze constant werknemers kunnen monitoren. Het bord zal weergeven wat werknemers ten alle tijden doen en wat voor effect het heeft op het bedrijf, hun werk en op zichzelf.

Al relativeert hij ook door te zeggen dat het verre toekomstmuziek is en nog niet voor morgen. Hij wijst erop dat er nog veel legale, praktische en ethische obstakels moeten overwonnen worden voor bedrijven dit systeem zo diep kunnen implementeren.

(sjv) – Bron : Express.be

29 juni 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook