Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 266

Volgende
Volgend artikel:

7 creatieve beroepen met een mooi salaris

Nieuw: een sign-on bonus om kandidaten te overtuigen

"Voor veel bedrijven zal het kostenplaatje een belangrijke rol spelen: vermits een sign-on bonus slecht een eenmalige kost is, is het financieel interessanter dan een hoger bruto maandsalaris." (Herman Driessen, teamleader binnen de commerce & industry divisie bij Robert Walters)
In een ‘war for talent’ kan het aanbieden van een sign-on bonus dé manier zijn om een felbegeerde kandidaat te overtuigen om voor de organisatie te kiezen. Maar er zijn meer redenen waarom werkgevers ze aanbieden. Herman Driessen, teamleader binnen de commerce & industry divisie bij Robert Walters, signaleert dat deze bonussen steeds vaker deel uitmaken van het aangeboden contract.
Herman Driessen
"Voor veel bedrijven zal het kostenplaatje een belangrijke rol spelen: vermits een sign-on bonus slecht een eenmalige kost is, is het financieel interessanter dan een hoger bruto maandsalaris." (Herman Driessen, teamleader binnen de commerce & industry divisie bij Robert Walters)

Wat is een sign-on bonus en wie krijgt er een?

“Een sign-on bonus is een éénmalige financiële compensatie die wordt uitbetaald aan een nieuwe werknemer op het moment dat hij start bij zijn nieuwe werkgever. Een dergelijke bonus wordt zelden gegeven aan een schoolverlater die zijn eerste job start, maar eerder aan professionals op middle tot top management niveau. Meestal om een potentiële werknemer over de streep trekken om op een aanbod in te gaan en niet voor een contractvoorstel bij een ander bedrijf te kiezen”, verduidelijkt Driessen.

“Vooral in periodes waar een echte ‘war for talent’ heerst, kan het aanbieden van een sign-on bonus een goede manier zijn om de concurrentie een stap voor te blijven. Op gebied van veelgezochte profielen zoals FP&A Manager en Head of Controlling worden momenteel bijvoorbeeld steeds vaker dit soort bonussen uitgekeerd.”

Waarom kunnen werkgevers een sign-on bonus nog opnemen in hun aanbod?

“De eindejaarsbonus kan ook een factor zijn: wanneer een kandidaat in het laatste kwartaal van het jaar overweegt om van job te veranderen, riskeert hij om zijn jaarlijkse bonus niet uitbetaald te krijgen bij zijn huidige werkgever. Dan kan hij alsnog afhaken om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan voor het einde van het jaar. Om dit te voorkomen kan het interessant zijn om een equivalent van deze ‘gemiste’ bonus alsnog toe te kennen in de vorm van een sign-on bonus”, legt Driessen uit.

“Ook wanneer het salaris dat een nieuwe werkgever kan bieden lager ligt dan het huidig salarispakket van een kandidaat, kan een sign-on bonus het verschil compenseren en een kandidaat overtuigen. Voor veel bedrijven zal het kostenplaatje een belangrijke rol spelen: vermits een sign-on bonus slecht een eenmalige kost is, is het financieel interessanter dan een hoger bruto maandsalaris. Bovendien worden de salariskosten voor een onderneming belast met sociale bijdragen die de totale kost voor het bedrijf nog verder verhogen.”

Sign-on bonus

Driessen: “Een laatste, niet onbelangrijk voordeel, is dat een werknemer van bij het begin een gevoel van vertrouwen en ‘yes, you can’ krijgt en extra gemotiveerd zal zijn om zich voor de volle 100% in te zetten.”

Hoeveel bedraagt zo’n sign-on bonus ongeveer?

“Hier bestaat geen specifieke regel voor, maar meestal ligt het bedrag van een sign-on bonus voor professionals op middle en top management niveau rond de 20% van het overeengekomen bruto jaarsalaris. Gaat het om een compensatie van een gemiste bonus bij de vorige werkgever, dan wordt het bedrag vaak in onderling overleg bepaald, zodat beide partijen tevreden zijn”, aldus Driessen.

Wat als je kort na het ontvangen van een sign-on bonus je ontslag geeft?

Gegeven is gegeven, natuurlijk. Ware het niet dat de werkgever een clausule in je contract kan opnemen waarbij jij je er als werknemer toe verbindt om het verkregen bedrag (gedeeltelijk of pro rata) terug te betalen indien je de firma verlaat vóór een welbepaalde termijn. Deze clausule dient natuurlijk reeds in je contract te zijn opgenomen bij de ondertekening.

“Op deze manier zullen werknemers niet snel geneigd zijn om ontslag te nemen kort nadat ze gestart zijn wanneer ze weten dat daar een kostenplaatje aan vasthangt, “besluit Driessen, die een zulke clausule als een vorm van retentiebeleid beschouwt.

(ss) - Bron: Robert Walters 

27 oktober 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook