Mogen jobstudenten binnenkort meer werken?

Meer en meer studenten kiezen ervoor om een studentenjob te doen en zo een centje bij te verdienen. Dat viel ook Unizo op, zij willen daarom de arbeidsduur van studenten laten aanpassen en de studentenjobs zo flexibeler maken.

27 mei 2016

Delen

Is het nu om een keer meer op café te gaan, een reisje te boeken, een festival bij te wonen of om hun studies of huur te betalen, studenten doen steeds vaker een studentenjob naast hun studies. Sommige houden zich aan weekendwerk en vakantiewerk, anderen klussen ’s avonds of in hun vrije uren nog bij. Niet altijd even evident als je rekening moet houden met een beperkt aantal dagen.

50 uur

Tot nu toe mochten studenten 50 dagen werken om binnen hun fiscaal voordelige studentenstatuut te blijven. Deze dagen konden ze spreiden over een heel jaar. Niet zo handig voor mensen die maar enkele uren op een dag konden werken.

Unizo en de Vlaamse Vereniging van Studenten komen daarom met een oplossing. Een flexibelere indeling van de arbeidsuren. In plaats van een systeem dat een aantal dagen oplegt, gaan ze nu rekenen in uren.

Uren tellen

In plaats van 50 werkdagen, zouden ze willen dat studenten nu 550 uren mogen werken. Een soepeler systeem, waar veel mensen het akkoord over zijn. Zowel de studenten als zelfstandigen zien dit als een handigere oplossing, en ook politici lijken het erover eens dat een urensysteem voordeliger is. Al zijn niet alle politieke partijen het eens over het aantal uren. Zo vrezen sommigen dat studenten met 550 uur de ‘reguliere arbeid’ kunnen bedreigen. Open Vld wil daarom naar 400 uur gaan en CD&V wil zelfs maar 380 uur.

Ervan uitgaand dat studenten maximum 38 uur per week mogen werken en gemiddeld 8 uur per dag werken (behalve in de horeca, waar 11 uur per dag is mag).

Ministerraad

Momenteel is er nog niets concreet gewijzigd, maar het voorstel wordt dus wel enthousiast onthaald. Het zal de komende weken voorgelegd en besproken worden op de ministerraad en zou wel eens snel goedgekeurd kunnen worden. Wat voor studenten een flexibelere manier van werken zou betekenen en zelfstandigen zou toelaten om meer en flexibelere jobs te creëren.

(sjv) – Bron: De Morgen

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.