Moeten bedrijven ingrijpen?

Hebben ook de werkgevers geen boter op het hoofd als het over het overgewicht van hun werknemers gaat? Vaak biedt de werkplek gewoon niet de mogelijkheid er een gezonde leefgewoonte op na te houden.

24 december 2008

Delen

Wie voltijds werkt, eet een derde tot de helft van zijn dagelijkse voeding op het werk, aldus het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG). Nog geen zesde van de bedrijven zou evenwichtige voeding met voldoende groenten en fruit aanbieden.

"We merken dat er bij bedrijven toch wat aan het bewegen is, dat ook zij beginnen in te zien hoe belangrijk het is overgewicht tegen te gaan. Vooral multinationals promoten meer en meer een gezonde leefstijl bij hun personeel", zegt Guido Moens. "Bij kmo's en kleinere bedrijven is er nog wat koudwatervrees. Nochtans neemt ook bij hoogopgeleiden en bedienden, zelfs managementsleden, de BMI jaar na jaar toe. Mensen uit de transportsector en uit de sales blijven de grootste risicogroep."

Afstand naar printer vergroten

Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere plant alvast een campagne om gezonde voeding en beweging aan te moedigen, ook op de werkvloer. In het kader daarvan stelt het VIG enkele tips voor bedrijven op.

Kleine inspanningen blijken al een wereld van verschil te maken. De afstand naar de printer en de koffieautomaat vergroten kan bijvoorbeeld al helpen. Ook posters en aanduidingen aanbrengen om het gebruik van de trap te stimuleren, is een stap vooruit. Daarnaast zouden bedrijven met 500 werknemers of meer richtlijnen krijgen om evenwichtige maaltijden en tussendoortjes te voorzien.

Slechte werkomstandigheden

Maar de opmars van obesitas helemaal tegenhouden is wellicht een utopie. "Het is ook een ziekte van onze tijd en onze maatschappij. We leven onder enorm stresserende werkomstandigheden. Dat gekoppeld aan slechte voeding en weinig beweging werkt overgewicht in de hand", voegt dokter Poot toe. "Bedrijven kunnen wel iets ondernemen om die evolutie tegen te gaan. Maar mensen moeten in de eerste plaats zelf beseffen dat er een groot probleem aan het ontstaan is. Alleen dan kunnen we het tij misschien keren."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.