Mobiele werkplek: de 5 grootste kopzorgen

Verschillende werknemers met 'buitendienst' zijn afhankelijk van hun mobiele werkplek. Een recente studie toont echter aan dat er regelmatig storingen optreden bij mobiele werkplekken, die extra kosten maar ook risico's met zich meebrengen.
#

Werknemers zoals servicemonteurs, projectmedewerkers, hulpdiensten en thuisbezorgers vertrouwen op mobiele werktoepassingen tijdens hun dagtaak. Toch blijken deze niet altijd naar behoren te werken. Aan de hand van data-analyse maakte Moxx, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in 'field mobility', een overzicht van de meest voorkomende storingen.

1. Softwareproblemen

Softwarematige storingen zijn schering en inslag bij mobiele toestellen. Even langsgaan bij de IT-afdeling zoals kantoormedewerkers is vaak geen optie. Een goede dataverbinding en kennis van de IT-medewerkers is noodzakelijk om softwarestoringen op afstand te kunnen verhelpen.

2. Apparaat geraakt beschadigd

Vallen, stoten, trillingen, vocht, stof en extreme (weers)omstandigheden zijn maar enkele van de situaties waaraan mobiele apparaten kunnen worden blootgesteld. Een mobiel toestel krijgt bijgevolg veel te verduren tijdens het onderweg zijn. Beschadigingen van het apparaat zijn dus vaak onvermijdelijk. Een beschadigd toestel kan vervolgens storingen veroorzaken en het bedrijfsproces ontregelen. Het is dan ook belangrijk dat kapotte toestellen zo snel mogelijk worden gerepareerd of vervangen.

3. Batterijproblemen

De batterij van mobiele apparaten zorgt vaak voor de nodige kopzorgen. Deze wordt namelijk over het algemeen te zwaar belast, aangezien de apparatuur buiten wordt blootgesteld aan vocht en lage temperatuur. Niet alleen weersomstandigheden, ook de regelmaat waarmee de batterij wordt opgeladen heeft een invloed. Zo zijn batterijen na een tijd reeds aan vervanging toe. De IT-afdeling houdt dus best de levensduur van batterijen goed in de gaten.

4. Verbindingsproblemen

Geen connectie kunnen maken is een vaak voorkomend probleem bij werknemers die 'buiten' werken. Analyses van Moxx tonen aan dat op vlak van verbinding er nog veel verbeterd kan worden. Een slechte of geen verbinding maakt namelijk dat pakketten niet kunnen worden afgetekend of medewerkers geen toegang meer hebben tot belangrijke informatie. Het is bijgevolg noodzakelijk om snel te kunnen bepalen of het om een tijdelijke storing of een structureel probleem gaat.

5. Apparaat kwijt

Tot slot geraken sommige medewerkers hun mobiel toestel gewoonweg kwijt, wat bedrijven zeer veel geld kost. Soms worden de apparaten gestolen, maar in de meeste gevallen worden ze (on)bewust op een andere locatie, depot of afdeling in gebruik genomen. Hoe groter de organisatie en hoe meer devices, hoe moeilijker het wordt voor de IT-afdeling om te achterhalen welke toestellen nog in gebruik zijn.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

31 juli 2013
Anderen bekeken ook