Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Minder stress in 5 tips, ook als je hoogsensitief bent

"Met een positieve sturing aan je dag creëer je nieuwe en realiseerbare verwachtingen, die aansluiten bij wat je echt wil." (Inge Ketels, Zelfvertrouwencoach)
‘Beste baas, doe iets aan de heersende burn-outboom’ schreef Erika Van Tielen, over hoe haar onzekerheid en stress versterkt worden door een gebrek aan feedback. Een gevoel van niets goed te kunnen doen, wordt alleen maar nog sterker in een bedrijfscultuur waar het principe van ‘survival of the fittest’ heerst. Stress en twijfel nemen de bovenhand, elke blijk van erkenning ontbreekt. Herkenbaar, zeg je?
stressvrij
"Met een positieve sturing aan je dag creëer je nieuwe en realiseerbare verwachtingen, die aansluiten bij wat je echt wil." (Inge Ketels, Zelfvertrouwencoach)

Federaal minister van Werk Monica De Coninck lanceerde van haar kant een nieuwe campagne tegen burn-out, voornamelijk gericht op ondernemingen. Het doel: signalen van burn-out sneller herkennen, om zo het welzijn op het werk te vergroten, via een nieuw wetsontwerp met speciale preventie van stress en druk op het werk.

“Allebei zijn alvast stappen in de goede richting”, vindt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “De persoonlijke en kwetsbare boodschap van Erika Van Tielen kan erg krachtig werken door de herkenbaarheid voor vele mensen. Zoiets verscherpt het bewustzijn en maakt actie mogelijk. Maar wachten tot de buitenwereld je werkomgeving stressvrij maakt, lijkt me niet meteen opportuun. Je vraagt je beter af wat je zélf kan doen om stress te verminderen. Door de volgende stappen te zetten, bijvoorbeeld ...”

1. Word je bewust van je lichaam

Je bewust worden van je lichaam doorbreekt fysisch de stresscyclus, doordat je automatisch minder gaat piekeren. Stress zorgt ervoor dat je in een soort ‘vecht-, vlucht- of bevriesmodus’ geraakt en je gedachten geen creatieve of productieve oplossing meer kunnen produceren.

Richt je aandacht beter op je lichaam, niet op je gedachten. Focus bijvoorbeeld op je ademhaling. Tel tot 5 als je inademt, tot 5 als je uitademt. Doe je best om je aandacht hierop niet te laten verstoren door de stresssituatie waarin je je bevindt, minstens een volle minuut lang. Je zal merken: de focus op je lichaam doet je ontspannen. En eens je je beter en rustiger voelt, volgt helder denken weer vanzelf.

2. Kies en stel prioriteiten

Van zodra dat je wat rustiger bent, kijk je opnieuw naar de situatie. Wat is mogelijk? Wat is nu belangrijk? Wat zijn de prioriteiten? Maak een realistische planning en durf te schrappen.

3. Zoek hulp

Je moet niet noodzakelijk alleen naar een oplossing zoeken. Stress zorgt er vaak voor dat iemand alle dingen naar zich toetrekt, in de hoop zo meer controle te krijgen over de uiteindelijke kwaliteit of het resultaat. Stel je echter de vraag wat eventueel kan gedelegeerd worden. Wat hoef je niet noodzakelijk zelf te doen? En wat is in feite onbelangrijk, en kan je dus gewoon schrappen?

Communiceer tijdens dit proces voldoende naar je omgeving wat kan en niet kan. Zoek eventueel samen naar oplossingen.

4. Blijf bij jezelf

Zeg eens: voor wie doe je dit allemaal? En waarom? Anderen helpen is een nobele zaak, maar niet als je jezelf hierdoor ondermijnt met (overbodige) gevoelens van stress en drukte. Denk af en toe aan wat je zélf nodig hebt. Kan je jezelf op de eerste plaats stellen? En hoe doe je dat op een diplomatische manier?

Technieken als hartcoherentie helpen je in eerste instantie om fysisch met stress om te gaan. Op een volgend niveau helpt het je ook om dichter bij jezelf te blijven en jezelf de nodige waardering en erkenning te geven. Zo vul je je energiemeter weer zelf bij.

5. Geef positief sturing aan je dag

Vaak nemen we de druk van gisteren mee in de dag van morgen en verwachten we al vooraf een zekere vorm van stress, het gevoel niet rond te zullen komen met de dingen die moeten gebeuren. Energetisch versterk en vergroot je aldus dit patroon.

Met een positieve sturing aan je dag creëer je daarentegen nieuwe en realiseerbare verwachtingen, die aansluiten bij wat je echt wil. En je leven loopt weer van een leien dak!

(ik) 

Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow. Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang het e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).

Ben je toe aan een toolbox om meer sturing te geven aan je innerlijk en zo aan je leven? Om onzekerheid, overweldigd zijn of stress om te buigen in goed voelen en goed uit de verf komen? Is het traject ‘Innerlijk Leiderschap’ of de training ‘Verminder je stress. Boost je goed voelen met Hartcoherentie’ iets voor jou? Zie www.bureaustroom.be/agenda.

Liever een cd? De cd ‘Innerlijke Rust’ en de cd ’Leven vanuit je hart’ rollen vers van de pers in december. Bestel ze op www.bureaustroom.be/products.

Wil je als organisatie stappen zetten om welzijn op het werk te vergroten, dan verzorgt Bureau Stroom de training ‘Energiemanagement’ (in samenwerking met Passion for Work), ‘Dynamisch ontstressen’ of ‘Innerlijk Leiderschap’. Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie.
 

9 december 2013
Anderen bekeken ook