Mijn werkloze vrienden komen helpen bij mijn verbouwingen. Riskeren zij een sanctie?

Heeft Batibouw je zinnen geprikkeld en wil je eindelijk je tuin of die al lang uitgestelde verbouwing eens aanpakken. Dan is alle hulp welkom, maar mogen je kameraden zomaar komen meehelpen, en mag je hen iets betalen? Wij zochten het uit.

13 februari 2013

Delen

verbouwing

“Voor werklozen is het niet evident om bij te klussen bij familie of vrienden, zelfs al doen ze het gratis”, vertelt Philippe De Wulf, advocaat arbeidsrecht bij Taylor Wessing. “Werklozen mogen geen arbeid verrichten dat hen loon of materiële voordelen oplevert, en kan bijdragen tot hun onderhoud of dat van hun gezin.”

Gratis én sporadisch

Gelukkig vallen werkloze vrienden of familieleden die je - gratis én sporadisch - komen helpen bij je verbouwingen in de praktijk niet onder die beperking. “Vrijetijdsbesteding ontsnapt aan de algemene regel. Cruciaal hierbij is dat het niet gaat om een economische activiteit én er geen loon (of andere materiële voordelen) worden gegeven. Een werkloze schoonvader die gratis de babykamer komt schilderen, zal niet echt iets moeten vrezen. Hetzelfde met werkloze vrienden die enkele keren komen helpen bij je verbouwingen. Zolang je minder dan 20 euro krijgt, wordt dit in de praktijk niet beschouwd als loon.”

Maar er blijft mogelijkheid tot willekeur. “Vrijetijdsbesteding staat in de wet omschreven als ‘een activiteit die in aard en omvang niet ingeschakeld kan worden in het economisch ruilverkeer van goederen en diensten’, en de werkloze moet kunnen bewijzen dat hij voor die activiteit niet betaald werd.

Gezond verstand

In principe zou je dus als werkloze steeds het negatieve bewijs moeten kunnen leveren dat je gratis hebt gewerkt. Wil de RVA-controleur de wet strikt naleven, dan kan hij dus zelfs die werkloze schoonvader bestraffen, maar in de praktijk zullen de RVA en de rechtbanken waarschijnlijk wel hun gezond verstand gebruiken. Kortom: ga je als werkloze in beperkte mate helpen bij verbouwingen, dan heb je niet echt iets te vrezen”, concludeert Philippe De Wulf, arbeidsrechtspecialist bij Taylor Wessing.

Wat als je kameraad nadien een barbecue geeft voor iedereen die geholpen heeft? “Dat is een materieel voordeel, dus in de strikte zin kan dit in strijd zijn met de werkloosheidsreglementering. Maar ik denk niet dat de RVA-controleurs zo ver zullen gaan, temeer in de wet staat dat het loon of materieel voordeel moet dienen tot onderhoud van jezelf of je gezin. Ik denk niet dat de RVA 2 satés en enkele pintjes daaronder zal rekenen. Maar theoretisch zou het dus kunnen.”

Wat als een werkloze iets betaald krijgt om bij te klussen?

“Dan ligt het iets moeilijker, zelfs al is het bij een kameraad. Is de vergoeding kostendekkend, dan kan je er waarschijnlijk wel mee wegkomen. Ook in het vrijwilligerswerk wordt dat criterium gebruikt. Maar het zal wel van de goodwill van de RVA-controleur afhangen, want puur wettelijk gezien heb je door die materiële of financiële vergoeding de werkloosheidsreglementering overtreden”, vertelt Philippe De Wulf.

“Beslist de RVA dat je de werkloosheidsreglementering hebt overtreden, dan ben je voor die gewerkte dagen je werkloosheidsvergoeding kwijt. Ben je voor 28 opeenvolgende dagen gaan klussen, dan moet je een nieuwe werkloosheidsaanvraag indienen. De opdrachtgever – je kameraad - krijgt geen sanctie, tenzij er sprake zou zijn van zwartwerk.”

Wat als een loontrekkende sporadisch gaat helpen bij verbouwingen?

“Dan ligt het veel eenvoudiger. Gratis of betaald, hij mag dit doen. Die persoon heeft geen toestemming nodig van zijn werkgever. Behalve als de uitvoering van de arbeidsovereenkomst in het gedrang komt. Als je bijvoorbeeld zo moe bent van een heel weekend te klussen dat je ’s maandags op het werk amper iets kan doen, dan kan je werkgever wel ingrijpen. In het ergste geval kan hij je om dringende redenen ontslaan.”

“Word je betaald, dan zal je die inkomsten wel moeten aangeven. Voor een metser die gaat metsen bij een vriend zijn het beroepsinkomsten. Ga ik als advocaat metsen, dan zijn dit diverse inkomsten en die worden belast aan 33 %. Ga je stelselmatig elk weekend tegen betaling metsen, dan kom je wel op het terrein van zwartwerk. Die inkomsten moet je aangeven. Die kameraad is dan eigenlijk een werkgever en kan een boete krijgen en alle achterstallige sociale bijdragen moeten betalen.”

(mr)

in samenwerking met Taylor Wessing&nbsp

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.