MicroStart helpt je je eigen job te creëren

MicroStart verstrekt microkredieten aan wie ideeën heeft, maar geen toegang tot een banklening. Eind november breidde het microStart-netwerk opnieuw uit met vestigingen in Antwerpen en Charleroi, maar het Gentse kantoor – de eerste vestiging in Vlaanderen – bestaat al sinds midden 2013. Gents kantoordirecteur Marion Cahen: “Onderschat vooral onze positieve impact niet op nieuwe tewerkstelling én verse overheidsinkomsten.”

12 december 2014

Delen

"Banken zijn niet erg happig om bescheiden start-ups te financieren en al zeker geen horeca, buurtwinkels, verzorging of transport.” (Marion Cahen, kantoordirecteur microStart)

MicroStart begon in 2011 als testproject in Brussel en Luik, gebaseerd op het succesvolle Franse model van de organisatie Adie dat al 25 jaar zijn sporen verdient. Gent werd de eerste standplaats in Vlaanderen, door het ondernemersvriendelijke en progressieve klimaat.

MicroStart houdt er kantoor in de drukke Wondelgemstraat, tussen de Turkse pitazaken en Afrikaanse voedingswinkels. Dit is het Rabot, net als de Dampoort en de Brugse Poort een sterk gemengde wijk met inkomens die een stuk lager liggen dan elders. Maar het Gentse kantoor krijgt ook heel wat aanvragen van buiten Gent, vooral uit centrumsteden als Aalst, Sint-Niklaas of Kortrijk – en tot landelijke gemeenten als Sint-Laureins toe. Maar voor wie is microkrediet bedoeld en vooral: hoe werkt dat?

Voor iedereen

Marion Cahen: “Wij verstrekken krediet aan ondernemers die een tweede kans willen, studenten, werkzoekenden en mensen in loondienst die zelf iets willen opstarten. Banken zijn niet erg happig om bescheiden start-ups te financieren en al zeker geen horeca, buurtwinkels, verzorging of transport. Een bank mijdt risico’s. De nieuwe Europese regelgeving, zoals de Basel III-akkoorden, werkt dat nog in de hand. En onder de 20.000 euro krijg je moeilijk bedrijfskrediet gefinancierd wegens niet rendabel voor de bank. Bij ons kan wél iedereen terecht: elk project dat ons haalbaar lijkt, komt in aanmerking.”

“Dossierkosten en interesten rekenen we alleen aan om onze werking en kredieten te financieren. In tegenstelling tot banken kijken wij naar de mens achter de aanvraag, en naar diens ingesteldheid. Een businessplan maken we meestal samen op en daar nemen we ruim de tijd voor: nog een groot verschil. We zetten zelf begeleidingstrajecten op, zoals dreamStart voor jonge ondernemers onder de dertig, om van een vaag idee iets concreets te maken. Je opleiding heeft daarbij géén invloed op het succes van je onderneming: we hebben op dat vlak alle profielen in huis. Je moet vooral jezelf goed kennen en weten waar je sterk in bent.”

Stabiel werk

81 procent van de microStart-kredietnemers is na twee jaar in een eigen zaak of elders als werknemer nog steeds aan de slag. Veel kredietnemers werven na een tijdje zelf personeel aan, vertelt Cahen. “We hebben bijvoorbeeld een transportondernemer, die nog voor het afbetalen van zijn lening nu zelf twee medewerkers in dienst heeft genomen. Voor de overheid betekent dat volgens een Vlerick-studie voor de periode 2011-2012 meer dan 2 miljoen euro extra inkomsten uit bedrijfsbelastingen en uitgespaarde uitkeringen. En ondertussen zijn we sterk blijven groeien, dus die cijfers mag je minstens verdubbelen. In heel België hebben we nu 1.300 microkredieten uitstaan. Het toont zeker aan dat er meer vraag is.”

Wat microStart in essentie doet, is mensen helpen om hun eigen job te creëren. Wie de succesverhalen bekijkt, merkt dat de activiteit er eigenlijk niet toe doet, zegt Cahen. “We hebben Lokaal gefinancierd, het eerste verse en vegetarische eet- en theehuis van Gent, pal op de hoek van het befaamde Gentse glazen straatje. De uitbater maakte zijn hogere studies niet af maar koos voor deze job, samen met een Colombiaanse vriend die hier twee jaar woonde en daarvoor nooit gewerkt had. We hebben ook iemand die om andere redenen geen banklening meer kon krijgen, maar dankzij ons wel een broodjeszaak uit de grond gestampt heeft. Of een vijftiger met een auditieve handicap, die een koerierdienst begon. Pitazaken, nachtwinkels – zo zijn er heel wat – en import-export van tweedehandsauto’s, maar ook hooggeschoolden die na een ontslag toch nog iets nieuws willen opstarten: het kan allemaal. Wie succesvol is, kan zelfs een tweede lening aanvragen om uit te breiden. Sommigen beginnen dan zelf starters te begeleiden. Daartoe zijn ze niet verplicht, natuurlijk. Ons doel is eenvoudig: dat onze klant later wél bij de bank terechtkan. Dat is uiteindelijk de meest geschikte partner voor een rendabele onderneming.”

Vrijwilligers

Begeleiding: daarmee snijden we een belangrijk punt van de werking van microStart aan. “MicroStart bestaat uit een cvba met sociaal oogmerk – voor de kredietverlening – en een vzw. Die is opgericht omdat onze vrijwilligers een cruciale rol spelen in onze werking”, legt Cahen uit.

“Ze vormen de spil van het systeem. Ex-werknemers van banken of gepensioneerde ondernemers, mensen met een achtergrond in non-profit of social profit zijn ideale vrijwilligers voor ons. We hebben ook een ex-ingenieur van Volvo Trucks en ik zou graag een boekhouder willen (lacht). Ze moeten vooral tijd hebben. In Gent hebben we een twintigtal actieve vrijwilligers, tegen drie en een halve voltijdse equivalenten hier op kantoor. Op een juriste doen we af en toe een beroep om bijvoorbeeld handelshuurovereenkomsten te checken. Iemand met een Turkse achtergrond heeft hier als tolk gewerkt. Maar we hebben ook eindejaarsstudenten die hier ervaring opdoen – en dat mooi op hun cv kunnen zetten.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.