Met de fiets naar het werk: de pro’s en contra’s

Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. Wij zetten de pro’s en contra’s op een rij.

10 mei 2013

Delen

Fietsen

Pro’s

 • Geen files, en dat bespaart je heel wat stress. We weten allemaal hoe frustrerend het is om met de auto staan aan te schuiven. Met wat geluk kan je zelfs langs mooie landwegen naar je werk fietsen.
 • Moet je de kinderen ‘s avonds van school halen, dan weet je perfect hoe laat je met de fiets moet vertrekken op je werk. Je weet hoelang je onderweg zal zijn, het autoverkeer is veel minder voorspelbaar.
 • Je kan flink wat besparen op autokosten, misschien kan je zo zelfs een tweede auto in je gezin uitsparen.
 • Fietsen is geld verdienen. Steeds meer bedrijven geven namelijk een fietsvergoeding. Tot 0,21 euro per kilometer is de fietsvergoeding volledig vrij van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen (aanslagjaar 2012).

  Het aantal mensen dat een fietsvergoeding krijgt is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. In 2010 kregen 270.728 mensen een fietsvergoeding van gemiddeld 160 euro. In 2006 waren dat slechts 140.636 mensen (cijfers FOD Financiën). "Een fietsvergoeding verhoogt de kans dat mensen fietsen", vertelt Eva Heinen van de TU Delft, ze maakte een proefschrift over de redenen waarom werknemers wel of niet met de fiets naar het werk gaan. “Werkgevers kunnen bovendien het fietsen onder werknemers stimuleren door de voorzieningen voor andere vervoerswijzen te beperken en door zelf het goede voorbeeld te geven.”
 • Fietsen is gezond en zorgt voor een dagelijkse portie beweging. Het werkt waarschijnlijk beter dan al die wonderdiëten.
 • Je spaart het milieu en veroorzaakt geen files.

Contra’s

 • In de winter is het geen pretje om met de fiets naar het werk te gaan.
 • Je moet natuurlijk wel een beetje basisconditie hebben om niet al te veel af te zien. Zeker als je werk bovenop de Baraque Fraiture of de Muur van Geraardsbergen ligt.
 • Je komt bezweet of nat door de regen aan. Maar als je werk een douche- en omkleedruimte heeft, is dat niet meteen een probleem.

  “De attitude van de werkgever en de verwachtingen van collega’s spelen een rol”, stelt Eva Heinen van de TU Delft. “De kans dat iemand fietst, is groter als er op de werklocatie een fietsenstalling of een kleedruimte aanwezig is. Niet alleen vanwege de faciliteit op zich, maar ook door de positieve uitstraling naar het fietsen toe.”
 • Als je op meerdere locaties moet werken, op klantenbezoek moet of spullen moet meenemen, is een fiets ook niet echt handig.
 • Je kan moeilijk in kostuum op je fiets stappen, behalve als je heel dicht bij je werk woont. Ook hier kan een omkleedruimte soelaas bieden.
 • Als je werk ver van je woonplaats ligt, is fietsen ook niet zo handig. Maar je kan altijd naar het station fietsen en met de trein de rest van de woon-werkafstand afleggen. Je kan dan zowel een fietsvergoeding krijgen, als een tussenkomst in je treinabonnement. Zolang je het maar niet voor hetzelfde deel van het traject aanvraagt.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.