Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Meer werkuren en hoger loon = de toekomst?

De toekomst brengt hogere lonen, maar die gaan gepaard met meer werkuren. Voor wat hoort wat, maar wat voor effect gaat dat hebben op ons privéleven?
#

Belooft de toekomst hogere lonen? Jay Zagorsky, professor economie aan de universiteit van Ohio, denkt van wel, maar hij vreest dat deze gepaard zullen gaan met langere werkdagen. Iets wat volgens hem zware gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Meer werkuren, minder nachtrust, minder tijd om te ontspannen… misschien voelen mensen zich zelfs verplicht om door te werken als ze ziek zijn. Hoe dan ook denkt hij dat werknemers in de toekomst steeds gemakkelijker hun gezondheid gaan opofferen in functie van hun job.

Inzicht in de toekomst

Hoe hij dat kan weten? “Bedrijven uit de financiële en technologische wereld bieden inzicht in de arbeidsmarkt van de toekomst.” Zo verwijst hij waarschijnlijk naar innovatieve bedrijven die de werkervaring onder de loep nemen en de arbeidsmarkt drastisch hervormen. Terwijl de ene juist veel zal inzetten op de positieve werkbeleving, zal de andere waarschijnlijk zo productief mogelijk proberen te zijn door meer werkuren te verwachten in ruil voor voordelen. Zagorsky bevestigt dat: “Een aantal van deze organisaties staat bekend voor de lange werkdagen die ze van hun personeel eisen, maar ze staan ook bekend om hun hoge salarissen en andere voordelen en beloningen die worden aangeboden”.

Extralegale voordelen

Niet alleen de salarissen gaan omhoog, de voordelen moeten ook niet langer onderdoen. Zagorsky beweert dat het pakket met extralegale voordelen sterk wordt uitgebreid, onder andere met extra services zoals shuttle-diensten die tussenkomen voor de verplaatsing, gratis maaltijden, en zelfs praktische services zoals een strijkdienst. “Services zoals strijkdiensten en maaltijden zijn vooral het resultaat van een streven naar maximale efficiëntie. Deze diensten zorgen ervoor dat de werknemer geen kostbare tijd verspilt aan huishoudelijke taken en andere tijdsonvriendelijke activiteiten. Hierdoor kan de werknemer meer tijd aan zijn job spenderen.”

Deze diensten zijn voor bedrijven een kost, maar Zagorsky benadert het vanuit een puur praktisch standpunt. “Voor een bedrijf is het gewoon winstgevender om werknemers zoveel mogelijk uren te laten presteren. Een werknemer die een werkweek van 60 uur kan bolwerken, is nog altijd voordeliger dan 2 medewerkers die wekelijks maar 30 uur presteren. Zo sparen ze de kost van extra kantoorruimte en werkinstrumenten uit.”

Hoger loon

Achter het hoger loon zitten ook verschillende drijfveren. Niet alleen moeten mensen gemotiveerd blijven om extra uren te verzetten, ze moeten ook steeds vaker gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. Bedrijven nemen minder vaak generalisten aan, maar kiezen voor specialisten. Die specialisten hebben vaak reeds wat geld in hun opleidingen gepompt en willen daar nu hun investering weer terug uithalen.

Vaak zal het bedrijf zelf nog moeten investeren in extra opleidingen, wat een grote kostenpost is en dus een grote investering van het bedrijf uit. Een hoger loon moet ervoor zorgen dat hun werknemers/investeringen zich zo lang mogelijk verbinden aan het bedrijf.

Prioriteiten

Toch moeten al die voordelen met een korrel zout worden genomen, meent Zagorsky. Hoewel de extra diensten het leven van alledag wat moeten vergemakkelijken, komen bedrijven niet tussen in vriendschappen, familie en andere sociale contacten. Zagorsky waarschuwt om de impact op dat aspect van het privéleven niet te onderschatten.

De verwaarlozing van het sociale aspect van ons leven kan leiden tot meer stress, een slechte gezondheid, concentratieproblemen en lagere productiviteit, want onderzoekers koppelden een hoger inkomen al eerder aan een slechte nachtrust. Niet te vergeten dat het zelfs het geluksgevoel op een veel lager pitje zet...

Toch eventjes prioriteiten nakijken voor we massaal op de voordelen van de langere werkweek focussen.

(sjv) - Bron : Express.be 

3 mei 2017
Anderen bekeken ook