Meer toekomst in Oost-Vlaams textiel voor leerlingen uit BSO en TSO, professionele bachelors en ingenieurs

Het textielonderwijs probeert jongeren over de streep te halen via het online platform Wild van Textiel en opvallende afstudeerprojecten als Human Mathematics, tot dit weekend te zien in het Gentse KASK. Maar hoe staat de sector er eigenlijk voor?

4 februari 2015

Delen

"Textiel is een nieuwe industrie geworden. De opkomst van technisch textiel heeft daar veel mee te maken." (Fa Quix, Fedustria)

Textiel kampt met een moeilijk imago en dat is geen wonder, want de link met de lageloonlanden ligt voor de hand. Bovendien is dé traditionele textielregio in het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen veel van haar pluimen kwijt. Toch is volgens Fa Quix, algemeen directeur van Fedustria, de federatie van de Belgische textiel, hout en meubelindustrie, de sector alive and kicking. "Textiel in Vlaanderen heeft zich de laatste jaren volledig getransformeerd", zegt Quix.

"Het is eigenlijk een nieuwe industrie geworden. De opkomst van technisch textiel heeft daar veel mee te maken. Het aandeel daarvan steeg de laatste jaren van ongeveer 10 naar minstens 40 procent in vergelijking met klassieke kledingweefsels. Dan heb ik het bijvoorbeeld over beschermkledij voor chemiewerknemers of kiemvrije pakken voor chirurgen. En ja, ook de vraag naar kogelvrije vesten neem toe bij bedrijven als Sioen en Seyntex. Nog voorbeelden zijn onkruidwerende gronddoeken voor tuinbouwbedrijven of stof voor airbags, veiligheidsgordels en koffermatten. Allemaal non-wovens waarvoor specifieke kwaliteiten nodig zijn. Over T-shirts en broeken gaat dat al lang niet meer. Textiel is echt een hightechbranche geworden. We zijn veel kennisintensiever geworden. Research en development zijn essentieel. We maken moeilijke producten die niet zomaar kunnen worden nagemaakt door de lageloonlanden. Textiel vereist kennis van vezels, van veredeling, en dus ook van chemie waarmee de sector een sterke link heeft. Innovatie is daarin heel belangrijk. En ook IT is een belangrijk kennisdomein, voor de toepassingen rond sturing van de machines."

Afgeslankt

Fa Quix is duidelijk: de sector kijkt uit naar vrij gespecialiseerde medewerkers. Komen lager geschoolde onderhoudstechnici en operatoren dan nog aan de bak?

"De echte knelpunten van de sector zitten hem in de specialisatie van de profielen. Dat geldt ook voor de tapijtweverijen. Die gebruiken flexibele en performante machines waarmee bijvoorbeeld Jacquard-tekeningen gemaakt worden. Daar heb je onderhoudstechnici voor nodig met kennis van elektromechanica en elektrotechniek. Professionele bachelors zijn ook erg gegeerd. In een afgeslankte industrie blijven vooral jobs over die geen pure handenarbeid zijn. Maar technische jobs – ook op A3-niveau – moeten wel permanent ingevuld worden voor het onderhoud en de optimalisatie van machines. TSO en BSO blijven net zo belangrijk voor ons als professionele bachelors uit technisch-wetenschappelijke of industriële richtingen. In 2014 hebben we over het algemeen de tewerkstelling op peil kunnen houden. Meer zelfs, de VDAB registreerde zelf 29 procent meer vacatures in textiel. Het was een jaar van status quo op het vlak van activiteiten, maar er werd actiever aangeworven. De bedrijven die overblijven in de sector zijn sterk en willen vooruit."

Incubatiecentra

Start-ups zijn altijd een goede indicatie voor de aantrekkingskracht van een sector. Maar hoe zit dat in een kapitaals- en arbeidsintensieve sector als textiel?

"Start-ups zijn inderdaad niet erg dik gezaaid in textiel", vertelt Fa Quix. "In Ronse is er wel het nieuwe textielincubatiecentrum TIC, ondersteund door de stad Ronse, UGent, EFRO en nog een aantal andere partners. Het TIC probeert in ieder geval om nieuwe start-ups te stimuleren, maar veel innovatie in deze sector komt vanuit de bedrijven zelf. Zij ontwikkelen nieuwe activiteiten die vervolgens soms zelfs belangrijker worden dan wat ooit hun hun corebusiness was. Twee derde van de bedrijven in technisch textiel hebben een transformatie achter de rug. Dat intrapreneurship kenmerkt ons. Duurzaamheid en ecologie spelen er een belangrijke rol in. In Dendermonde is tapijtenfabrikant Desso cradle-to-cradle beginnen te werken: recyclage van grondstoffen staat centraal. DS Textile Platform, ook in Dendermonde, ontwikkelde een biologisch afbreekbaar onkruidwerend doek en gebruikt korrels uit petflessen als grondstof voor hun automobielinterieurs. De zoektocht naar nieuwe manieren van werken en producten is intensief, maar de bedrijven staan er niet alleen voor. Op technologiepark Zwijnaarde is Centexbel actief, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid. Al onze bedrijven en kmo's werken er op het vlak van innovaties heel nauw mee samen. In de kmo-sector is dat cruciaal om een stapje omhoog te kunnen zetten. En dat brengt natuurlijk nieuwe jobs met zich mee."

Ronse

"Ook de klassieke industrie blijft innoveren", besluit Quix. "Dat was duidelijk te zien op de beurs Domotex in Hannover midden januari, waar de Oost-Vlaamse tapijtfabrikanten prominent aanwezig waren. Getuft kamerbreed tapijt van Associated Weavers uit Ronse doet het erg goed en het bedrijf werft intensief aan. Vooral op het vlak van nieuwe ontwerpen en productieoptimalisering en logistiek is er werk aan de winkel. We zitten in een verschuiving van massa-standaardproductie naar kleding- of interieurtextiel met uitgebreide specificaties op maat gemaakt in relatief kleine series. Het volume blijft belangrijk, maar wordt meer gepersonaliseerd. Die kleine, gespecialiseerde series kunnen nergens anders gemaakt worden. Dat is een belangrijke troef voor onze industrie. Dankzij de fragmentatie is uitbesteden aan het Verre Oosten niet aan de orde."

(wv) - Foto: Balta Inspiring Floors - Meer info: www.wildvantextiel.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.