Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Meer loon ... in 5 stappen

Oké, er vallen momenteel niet veel jobs te rapen. Maar dat betekent niet dat je je zomaar met het eerste het beste loon tevreden moet stellen.
#

Als je het slim aanpakt, zou je wel eens meer kunnen krijgen dan verwacht. Om het onderste uit de kan te halen, zonder je werkgever een wrang gevoel te bezorgen, raad de Wall Street Journal je de volgende stappen aan.

1. Doe je huiswerk

Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen hoeveel je collega’s of andere professionals in je sector verdienen. Probeer het toch eens rond te vragen. Er is ook heel wat onderzoek naar lonen, dat je via het internet kan opsnorren.

2. Doe niet zelf het eerste voorstel

Tijdens de sollicitatieprocedure is de kans groot dat je gevraagd wordt naar je gewenste loon. Noem je een te laag bedrag, dan kan de rekruteerder denken dat je misschien niet genoeg gekwalificeerd bent of dat je wanhopig bent voor een job. Leg je de lat te hoog, dan raak je misschien niet in de volgende ronde. Dringt de rekruteerder er toch op aan dat je een cijfer noemt, geef dan geen exact bedrag maar een marge, bijvoorbeeld tussen de 1.200 en 1.500 euro netto.

3. Lieg niet

Het kan verleidelijk zijn om tijdens de sollicitatie je huidige loonpakket mooier voor te stellen. Maar zo’n leugentje kan gemakkelijk uitkomen, wat je niet op het beste voetje plaatst bij je nieuwe werkgever. Het risico bestaat zelfs dat het jobaanbod prompt wordt ingetrokken en je dus met lege handen naar huis moet.

4. Neem niet het eerste voorstel aan

De meeste werkgevers verwachten dat een kandidaat tenminste probeert te onderhandelen. Vandaar dat er meestal nog ruimte voor opslag is na het eerste voorstel. Een gouden regel is om te mikken op 10 procent meer dan het eerste aanbod.

5. Denk aan extra voordelen

Eens je een overeenkomst hebt over het salaris, loont het de moeite om naar het pakket aan extralegale voordelen te bekijken. Misschien kan je bovenop het basispakket een gsm-abonnement in de wacht slepen, of een representatievergoeding? Vind je het pakket nog te laag, vraag dan of het binnen zes maanden herbekeken kan worden. Zo kan je gaandeweg bewijzen dat je het geld waard bent.

(ks) 

25 april 2013
Anderen bekeken ook