Meer energie dankzij een natuurlijke ademhaling

Je hebt op school van alles geleerd: rekenen, taal, wiskunde, economie, biologie … maar hoe je met behulp van je adem je lichaam gezond kunt houden, helaas niet. En dat is jammer, want je ademhaling is gekoppeld aan je emoties.
#

“Ik ben ervan overtuigd dat de wereld er een stuk prettiger en gezonder uit zou zien als er meer aandacht voor ademtraining zou zijn”, vertelt Business Yoga-coach Mirelle van den Anker. “De meeste mensen staan er niet bij stil, maar je adem is van wezenlijk belang voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid.”

Doe de test: hoe adem jij?

“Voor alle duidelijkheid: er is geen goede of foute manier als het om ademen gaat”, verduidelijkt Mirelle. “Maar je adem is wél als een gereedschap, eentje waarmee je aan je gezondheid kunt sleutelen. Ik omschrijf het daarom liever met de termen ‘natuurlijke adem’ en ‘aangepaste adem’.”

Doe de test, check even bij jezelf. Leg hiervoor je hand op je buik, sluit je ogen en laat je adem gewoon gaan zoals hij gaat.

  • Wat doet je buik bij het inademen?
  • Wat doet je buik bij het uitademen?
  • Met andere woorden, wat gebeurt er met je hand?

Een natuurlijke vs. aangepaste adem

Even terug in de tijd ... Als baby ging je buikje omhoog bij het inademen, omlaag bij het uitademen. Dit is een heel natuurlijke beweging. Stel jezelf voor dat je buik een ballon is. Deze ballon vult zichzelf met lucht op een inademing, waardoor je buik naar voren komt. Op een uitademing zakt de ballon weer in en gaat je buik dus naar beneden. “Deze natuurlijke adem is de yogische adem”, aldus van den Anker.

Hoe kan het nu echter dat er mensen zijn – jij misschien? – die bij het inademen hun buik naar binnen trekken? “De oorzaak van zo’n aangepaste adem is bij iedereen anders”, legt Mirelle uit. “Heb jij in je kinder-/pubertijd iets shockerend meegemaakt? Dat kan gaan van het verlies van een dierbare vriend(in) of huisdier, een heftige ruzie, een slecht rapport, gepest worden op school, noem maar op… Kortom: iets dat duidelijk impact op je maakte, zodanig dat je onbewust je natuurlijke ademritme hebt veranderd.”

Mensen bij wie de buik naar binnen gaat bij het inademen zijn zich naar verluidt erg bewust van hun uiterlijk en durven zich wel eens druk maken over hoe ze op anderen overkomen. “De meest genoemde reden die ik hoor van mensen die op deze manier ademen, is dat ze hun ‘dikke’ buik niet willen laten zien”, getuigt van den Anker. Ook veel ambitieuze topmanagers ademen naar verluidt op deze manier.

De 2 belangrijkste gevolgen van een aangepaste adem

Wie aangepast ademt ...

  1. ... is snel opgebrand, want gebruikt slechts een deel van zijn/haar ademcapaciteit.
    Stel je opnieuw die ballon voor. Waar moet de lucht naartoe als je de ballon kleiner maakt bij een inademing? Bij yoga gaat men ervan uit dat je geboren bent met X-aantal ademhalingen. Als je op deze manier ademt, heb je jouw ademvoorraad dus eerder verbruikt.
  2. ... slaat meer afvalstoffen in zijn/haar lichaam op, waardoor hij/zij meer vatbaar is voor ziekten.
    Door bij het uitademen je buik naar voren te brengen, zorg je er niet voor dat alle afvalstoffen je lichaam verlaten, maar geef je ze juist de ruimte om een ‘lekker plekje’ te zoeken in je lichaam.

Stel je de extra energie eens voor die je zou krijgen bij het uitademen op een natuurlijke manier, met bolle buik bij het inademen en platte buik, bij het uitademen. Wat zou je allemaal nog meer kunnen, durven en doen?

Oefening: voel de verandering

Ben je daar benieuwd naar en ben jij iemand die z’n buik intrekt als hij/zij inademt? Doe dan de volgende oefening.

  1. Leg je hand op je buik en duw ‘m bewust naar voren bij het inademen. Zo zorg je voor ruimte in je ‘ballon’. Vul met andere woorden eerst je buik met lucht, dan je middenrif en tot slot je longen, tot je het gevoel hebt propvol met lucht te zitten.
  2. Neem dan heel even een rustpauze en laat je adem pas los zodra je voelt dat het tijd is om uit te ademen. Je hoeft hiervoor niets te doen, dit gaat in principe vanzelf. Laat eerst de lucht uit je longen stromen, ontspan dan je middenrif en vervolgens trek je je navel als het ware richting je wervelkolom om alle adem eruit te halen.
  3. Ontspan nu je navel en laat de adem als vanzelf weer naar binnenstromen, bij voorkeur door je neus, omdat de adem dan direct gereinigd wordt.
  4. Doe dit een aantal keren per dag. Je zal merken dat je het na verloop van tijd automatisch doet.

De beste momenten om deze natuurlijke manier van ademen te oefenen? 

  1. ‘s Ochtend na het ontwaken.
  2. Voor een belangrijke vergadering of afspraak.
  3. ‘s Avonds voor het slapen gaan.

Wedden dat je op korte termijn grote veranderingen in je leven zal merken, doordat je weer teruggaat naar een natuurlijke manier van ademen?

(mvda) 

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek "Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag'.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, "De 7 Geheimen van Business Yoga". Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).
 

19 juli 2013
Anderen bekeken ook