Materialise zet deuren open voor mensen met arbeidsbeperking

Op 26 maart is het weer DUOday. Op die dag zetten bedrijven hun deuren open voor mensen met een arbeidsbeperking. Een van de deelnemers, Materialise uit Leuven, hield aan de vorige editie twee bijzonder gemotiveerde medewerkers over.

25 maart 2015

Delen

Op de DUOday draaien werkzoekenden met een arbeidsbeperking een hele dag mee in een bedrijf. Zo krijgen ze een voorsmaakje van wat het zou zijn om in het bedrijf te werken. De doelgroep van DUOday zijn werkzoekenden met beperkingen van verstandelijke, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard. In Vlaanderen bestaat DUOday al sinds 2010. Wegens het grote succes organiseert initiatiefnemer GTB dit jaar voor het eerst een nationale editie. Partners over heel het land zetten op die manier het thema op de kaart.

Bij de editie van 2014 proefden in Vlaanderen ruim 500 werkzoekenden met een arbeidsbeperking in 480 bedrijven van een echte job. Een van de deelnemers was Materialise uit Haasrode. Deze internationale onderneming is gespecialiseerd in 'additive manufacturing', beter bekend als 3D-printing.

"Voor ons ligt het voor de hand om deel te nemen", zegt global production manager Pieter-Jan Corthouts van Materialise. "Mensen helpen is de missie van ons bedrijf. We produceren bijvoorbeeld op maat gemaakte implantaten waarmee iemand na een ongeval weer kan wandelen. We kunnen die missie ook uitvoeren door mensen die met minder kansen aan de start komen, toch de kans te bieden bij ons te komen werken. Het klinkt misschien melig, maar dat leeft echt wel in ons bedrijf. Het blijft voor ons niet beperkt tot de Duoday."

Motivatie

Tijdens de DUOday van 2014 verwelkomde Materialise de werkzoekenden Koen en Cindy in het productieteam. Beide partijen waren na afloop zo tevreden dat ze nu voltijds bij Materialise aan de slag zijn.

"De ervaringen waren heel positief", zegt Pieter-Jan Corthouts. "De opstart gaat wat trager, ze hebben in het begin meer begeleiding nodig. Ze moeten leren met druk omgaan, en leren samenwerken. Maar nu draaien ze volledig mee in het team. Wij verwachten van Cindy en Koen niet minder dan van andere medewerkers. Dat hoeft ook niet, want ze zijn enorm gemotiveerd. Ze grijpen de kans die ze gekregen hebben met beide handen. Dat heeft een heel positieve impact op de werkvloer."

Voor de editie 2015 zijn reeds 375 bedrijven in Vlaanderen ingeschreven. Daarbij zijn zowel commerciële ondernemingen, socialprofitbedrijven als lokale besturen. Ook Materialise is er weer bij. "Ook al komen er geen aanwervingen uit, je geeft toch weer mensen de kans om te leren hoe het er in een bedrijf aan toegaat", zegt Pieter-Jan Corthouts.

De warmste aanbeveling voor DUOday komt van Cindy, die na de editie 2014 een bedankbrief aan de organisatoren van DUOday schreef. "Dankzij DUOday kon ik mezelf bewijzen zodat Materialise besloot mij een kans te geven. Nu heb ik een vast contract. Het is een zeer goede manier om werklozen te helpen een goede job te vinden."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.