VDAB: ’Onze cijfers helpen mensen keuzes te maken'

Cijfers en analyses. Daar vult Willem Vansina bij VDAB zijn dagen mee. Maar dat is verre van dode materie. Wat zijn team op papier zet, bepaalt jouw blik op onze arbeidsmarkt.

18 augustus 2015

Delen

Willem Vansina
"Samen met het onderwijs willen we jongeren na het secundair in één oogopslag een beeld geven van hun slaagkansen in het hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt.” (Willem Vansina, VDAB)

De schoolverlatersstudie, lijsten met knelpuntberoepen, de maandelijkse werkloosheidscijfers, ... Het zijn stuk voor stuk realisaties van het team van Willem Vansina. Met diploma's wijsbegeerte, antropologie en geschiedenis op zak is Willem Vansina zelf het beste bewijs dat koude cijfers vaak onvermoede verhalen bedekken.

"Mijn studies laten het misschien niet vermoeden, maar ik ben altijd graag met cijferanalyses bezig geweest. Toen ik in 2007 een jobaanbieding op de studiedienst van VDAB opmerkte, heb ik niet lang gewacht om te reageren.”

Vandaag leidt Willem Vansina een team van achttien medewerkers die zich met allerlei arbeidsmarktanalyses bezighouden. In de eerste plaats om de werking van VDAB zelf bij te sturen. Op basis van cijfers beslist VDAB onder andere welke opleidingen ze organiseert. "Die cijfers komen van overal. Daar zit eigen materiaal bij, maar ook data van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE) en informatie van allerlei sectororganisaties, het onderwijs, werkgevers enzovoort. We gebruiken die contacten ook om onze bevindingen kwalitatief te checken: voor welke beroepen zijn er rekruteringsproblemen, en hoe komt dat?"

Helpen bij keuzes

Ook andere organisaties en overheden gaan met die resultaten aan de slag. Zo wordt de knelpuntlijst gebruikt door de overheid om ondersteuningsmaatregelen toe te kennen aan werkgevers die zulke profielen zoeken. Werkzoekenden die zich omscholen tot een beroep dat op de knelpuntlijst staat, kunnen dat doen met behoud van hun uitkering.

De jaarlijkse schoolverlatersstudie, die vertelt hoeveel afgestudeerden in een bepaalde richting na een jaar nog werkzoekend zijn, is dan weer een prima adviesinstrument voor jongeren die op het punt staan om een studiekeuze te maken, of die na afstuderen willen weten waar ze aan toe zijn.

Ook Arvastat, een online tool die talloze arbeidsmarktcijfers bundelt en integreert, is een vaak gebruikte tool, onder andere door gemeenten. Je vindt er een duidelijk overzicht van bijvoorbeeld de werkloosheidscijfers op lokaal niveau. Arvastat krijgt binnenkort een nieuw jasje. Het blijft één brok cijfers, maar de tool visualiseert die veel sterker dan voordien.

Nieuwe toepassingen

Willem Vansina heeft nog plannen voor de toekomst. "Er zijn veel cijfers voorhanden in Vlaanderen. We kunnen die op veel vlakken nog meer integreren. Ik denk bijvoorbeeld aan de combinatie van onze schoolverlatersstudie met gegevens over de slaagkansen in het hoger en secundair onderwijs. Zo kun je iemand die het secundair verlaat meteen een mooie indicatie geven van zijn slaagkansen in het hoger onderwijs als hij voor een bepaalde richting kiest. Je kunt ook meegeven wat de kans is dat hij werk vindt als hij ervoor kiest om meteen op de arbeidsmarkt te komen, of wat de kans wordt als iemand een extra opleiding volgt. Je kunt dat zelfs doortrekken naar sectoren en regio's. Er is zoveel mogelijk, maar dat vraagt uiteraard tijd en mogelijkheden."

VDAB zet vandaag, en in de toekomst nog meer, ook in op open data. Op 13 juni 2013 keurde het Europees Parlement een richtlijn over hergebruik van overheidsinformatie goed. Volgens deze nieuwe richtlijn moet data waar geen of minimale beperkingen in verband met privacy, beveiliging, patenten of copyright op rusten de norm worden binnen de lidstaten van de Europese Unie. Als het kan, moeten data van overheden open zijn.

"In principe kan iedereen die brondata gebruiken om nieuwe toepassingen of producten te ontwikkelen. Arvastat was op een bepaalde manier een voorloper, al is dat in de eerste plaats zelf een toepassing, maar wel één die onze data beschikbaar maakt voor anderen. Als concrete toepassing van onze open data denk ik bijvoorbeeld aan een combinatie met open data van De Lijn. Je ziet een job op de VDAB-site en weet meteen hoe je daar met het openbaar vervoer kunt geraken", aldus Willem Vansina.

Studenten experimenteren

VDAB experimenteert zelf al een aantal jaar met haar open data via het project 'Create your own jobadvisor'. Dat nodigt IT-studenten uit om een toepassing te bedenken op basis van de beschikbare VDAB-data. "We vragen hen eigenlijk hoe zij vinden dat onze dienstverlening er zou moeten uitzien. Dat is een zeer leerrijke oefening, zowel voor hen als voor ons", zegt Willem Vansina.

De ervaring leert dat jongeren het vaak net iets anders bekijken dan VDAB zelf. "Veel van hun oplossingen zijn geïnspireerd door hoe sociale media werken. Wij gaan er zelf altijd van uit dat onze data compleet moeten zijn, voordat we ermee aan de slag gaan. De studenten die hier binnenkomen, vinden het vaak gemakkelijker om 'gaandeweg' informatie te verzamelen. Ze ontwikkelen eerst een dienst en vullen die daarna met data. Wij doen meestal het omgekeerde. Dat helpt ons om onze manier van werken in vraag te stellen", aldus Willem Vansina.

Op vdab.be/digitalewedstrijd kun je enkele van de toepassingen bekijken die studenten bedachten voor de wedstrijd 'Create your own jobadvisor'. 

(wv) - Foto: (bd) - Bron: MARK Magazine 

MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.