Selor innoveert met Be Badges

Selor, het selectiebureau voor de Federale Overheid, komt met een opmerkelijke innovatie. Be Badges is een soort van digitale rugzak waarin iedereen getuigschriften, zoals van testen, kan bewaren, en die ook kan delen met anderen. Het systeem is open. “Wij denken dat het systeem heel interessant is voor andere organisaties, en nodigen hen uit om toe te treden”, vertelt Vincent Van Malderen, innovatie manager bij Selor.

31 december 2015

Delen

Vincent Van Malderen

Wie een job wil bij de federale overheid, passeert eerst via Selor. “Wij doen de selectie en testprocedure voor alle kandidaten voor een job bij de federale overheid, al hebben wij ook andere klanten”, legt Vincent Van Malderen uit.


Jaarlijks bedient Selor tienduizenden kandidaten, die een gelijkaardig traject aflopen. “De eerste wetenschappelijk onderbouwde moduletest is voor iedereen gelijkaardig”, stelt Van Malderen. “Kandidaten die voor die eerste test slagen, krijgen een vrijstelling van drie jaar. Vervolgens gaan ze naar een tweede module die is ingesteld op de functie waarvoor ze solliciteren. Daarbij hoort bijvoorbeeld een gesprek of assessment. Als er veel kandidaten zijn, is er ook een functiegerichte pc-test.”Sociale innovatieKandidaten moeten dus behoorlijk wat tests doorlopen, en krijgen doorheen het traject certificaten. Maar uiteindelijk blijven er slechts enkele kandidaten over die uiteindelijk worden aangesteld voor de job. 

“Veel mensen hebben gedurende het traject hun competenties aangetoond, zelfs al halen ze de eindmeet niet”, benadrukt Van Malderen. “Ons opzet is om al dat gemeten talent te kunnen delen met de hele arbeidsmarkt, als vorm van sociale innovatie.”

Badges delenSelor maakt hiervoor gebruik van het zogenaamde Open Badges-systeem van Mozilla, bekend van de Firefox-browser. “Kandidaten zullen hun testcertificaten ontvangen onder de vorm van een badge in het platform Be Badges, wat concreet een digitale afbeelding zal zijn. In die badge zitten zogenaamde meta-data van de houder, de uitreiker, de gemeten competenties, welke methoden gebruikt werden, hun vervaldag en aanverwante gegevens”, beschrijft Van Malderen.

Kandidaten kunnen hun badge op deze manier makkelijk delen met anderen. “Het is een uitgelezen manier voor bijvoorbeeld werkzoekenden om hun competenties aan te tonen. Je kan de link naar je badge - die jij zelf eerst moet ‘openstellen’ - bijvoorbeeld in je cv of in je LinkedIn-profiel plaatsen.”

Wanneer een werkgever de link naar de badge krijgt, weet hij of zij ook zeker dat deze ‘behaald’ is , en dat die competenties vastgesteld zijn. Mogelijk kan hij bepaalde stappen in zijn screeningsprocedure skippen of beslissen dat de kandidaat een bepaalde opleiding niet meer hoeft te volgen.

Lees verder:

Be Badges, ook open voor andere organisaties 

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.