Klopt het plaatje van de Amerikaanse presidentskandidaten?

Bekende figuren sleutelen bewust aan het beeld dat ze overbrengen van zichzelf. Bij politici is dat zeker zo. Hun imago wordt voor een groot stuk bepaald door de buitenkant. We nemen de Amerikaanse presidentskandidaten onder de loep. Slagen zij erin met hun kleding en stijl hun unieke boodschap kracht bij te zetten?

7 maart 2016

Delen

Presidentskandidaat Donald Trump

“Die bekvechtende USA-presidentskandidaten? Ze zijn vast goed omringd door allerhande adviseurs, communicatiespecialisten en stylisten”, stelt Carine Poedts, branding, styling & fashion expert. Met haar overlopen we de vijf grootste kanshebbers om in november Amerikaans president te worden. We analyseren niet hun standpunten, maar hun stijl en kledij. Want een flink stuk van de (politieke) boodschap brengen ze non-verbaal over.

Met Carine Poedts overlopen we de kandidaten, en zoeken we telkens drie goede eigenschappen en twee aandachtspunten. Dat resulteert in deze analyse:

1. Donald Trump

Goede match want ...

 • Je kunt veel zeggen van Trump, maar hij hanteert wel een consistente stijl. “ Hij komt steevast in een donkerblauw of zwart pak tevoorschijn, met wit hemd en bijna altijd een rode das. Powerdressing ‘pure sang’ die uiteraard strookt met de klare en krachtige taal die we van Trump gewend zijn.”

   
 • Trumps kapsel trekt de aandacht, maar past bij zijn boodschap. “Hij komt er perfect mee weg; het benadrukt zijn eigenzinnigheid en immuniteit voor kwatongen.”
   
 • Zijn (laatste) echtgenote Melania, ex-model en juwelenontwerpster, heeft een hoog fashionista-gehalte. “Haar kledingstijl en accessoires zijn duur, trendy en accentueren vaak haar vrouwelijkheid. Dit vervolledigt het plaatje van de superrijke brulboei, niet verlegen om seksistische uitlatingen.”

Opletten want ...

 • Trumps kapsel is voorwerp van spot in de hele wereld. “Dit clowneske aspect van zijn imago kan hem flink parten spelen in serieuzere onderhandelingen op wereldniveau.”

   
 • Het consistente beeld kan niet vermijden dat Trump nuance, creativiteit en flexibiliteit mist. “Het plaatje klopt, maar is bijna zeker onhoudbaar op termijn.”

Hillary Clinton 


2. Hillary Clinton


Goede match want ...

 • Hillary speelt bewust met de psychologie van kleuren. “'All in blue' wanneer ze het volk begroet en campagne voert. Knalgele bovenstukken, die toegankelijkheid en openheid moeten stimuleren in contact met kinderen. Maar ook klassieke zwart-witcombinaties 'on the job'.”
   
 • Ze kiest bewust voor kledij die staatmanschap moeten uitdragen. “Het expliciete broekpak is een vaste waarde bij Hilary’s publieke optredens. Het toont letterlijk en figuurlijk hoe ze haar mannetje staat in de gehaaide politieke mannenwereld. Het is ook een element van consistentie.”
   
 • De broekpakken zijn echte ‘maatpakken’. “Ze zijn gemaakt met respect voor haar lichaamsvorm. Sinds haar gooi naar het presidentschap voor 2016 bekend werd, kregen de pakken ook een iets modernere en modieuze look.”

Opletten want ...

 • Hillary heeft de reputatie om een harde tante te zijn, en haar stijl werkt dat deels in de hand. “Een tikje meer vrouwelijke zachtheid in de garderobe – en ja, dat kan met een broekpak – zou haar imago goed doen.”

   
 • Ze komt soms schreeuwerig over. “Hillary schuwt heldere, op de voorgrond tredende, contrasterende kleuren (vb. zwarte broek en gele blazer) niet. Hoewel consistent trouw aan het broekpak, schreeuwen scherpe kleuren om net iets te veel aandacht, ten koste van de inhoud.”


Bernie Sanders 

3. Bernie Sanders

Goede match want ...

 • Bernie Sanders’ stijl onderstreept zijn boodschap. “Hij verschijnt zonder moeite met opgerolde hemdsmouwen, met open hemd onder een trui of met een eerder casual overjas. Met zijn links imago komt hij hier perfect mee weg, sterker nog: door er niet altijd spic en span uit te zien, wordt zijn gedrevenheid geloofwaardiger.”

   
 • De inhoud primeert. “Sanders draagt op formelere aangelegenheden een klassiek kostuum met das. Het gaat dan altijd over neutrale kledingstukken. Geen modieuze snit, noch kleurtjes of andere poespas. Zijn kleding is duidelijk een noodzakelijkheid, je vindt er geen elementen van afleiding in.”

   
 • Sanders is van bescheiden komaf, onder meer als timmerman. Hij komt authentiek over, wat vooral jonge kiezers aanspreekt.

Opletten want ...

 • Bernie moet opletten voor een ‘angry old man’-imago. “Hij heeft een sprekende mimiek en wordt vaak al fronsend, uithalend en wijzend in beeld gebracht.”
   
 • Hij creëert een beeld van grijze muis. “Door de afwezigheid van om het even welk ‘fashionable’ element in zijn présence, de oubollige metalen bril en de net iets te warrige grijze haren, lijkt het alsof hij niet echt moeite doet om anderen te charmeren.”

Lees verder:

Ook kandidaten Ted Cruz en Marco Rubio onder de loep genomen! 

In samenwerking met MARK Magazine
(wv/cp) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.