Hoe tevreden ben jij over je baas?

Een goede manager, leidinggevende, chef of baas – hoe je het ook wilt noemen – is cruciaal op de werkvloer. Zijn medewerkers tevreden over hun manager?

7 januari 2019

Delen

Hoe tevreden ben jij over je baas?

Alvast even nuanceren: de beste manager of leider bestaat niet. “Leiders kunnen niet los gezien worden van hun omgeving”, benadrukken Janka Stoker en Harry Garretsen, auteurs van het boek Goede leiders zweven niet.

Veel hangt af van de context. “Effectief leiderschap wordt voor een groot deel bepaald door de tijd en de omstandigheden waarin de leider verkeert”, vinden ze. Ook de aard van de organisatie speelt mee. In een privébedrijf komt vaak een ander type leider tot zijn recht dan in een overheidsbedrijf, waar de relaties met diverse stakeholders vaak veel meer spelen.

Zijn medewerkers tevreden over hun baas?

Uit de recente werkbaarheidsmeting door de Serv-stichting Innovatie & Arbeid bij 12.000 werknemers vond vijf op de zes Vlaamse werknemers hun directe leidinggevende alvast een goede coach.

Misschien nog belangrijker is de (positieve) evolutie. Vergeleken met de eerste bevraging van de Serv uit 2014 steeg het aandeel werknemers dat goed gecoacht wordt licht. En tegelijk daalde de groep werknemers die een negatieve relatie met hun chef heeft.

Hoeveel punten op tien?

Los hiervan is er vaak nog een verschil in hoe de manager zichzelf ziet tegenover zijn of haar medewerkers. Uit het Nederlands Leiderschap Onderzoek bleek onlangs dat bijna de helft van de managers zichzelf open, coachend en stimulerend vindt. Maar opvallend: daar waar de bazen zichzelf gemiddeld waarderen met een 7,6 op 10, geven de medewerkers hen toch een significant lager cijfer: 6,8.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.