Geen diploma nodig om carrière te maken: ’Je ambitie moet je tonen'

Heb je een diploma nodig om carrière te maken? Het helpt, maar dat het ook anders kan, bewijst Gregory Deprez bij Unilin.

30 maart 2015

Delen

Gregory Deprez
"Dat ik hier nu sta, bewijst dat je ook zonder diploma nog altijd ver kunt komen, zolang je je maar inzet en bereid bent om te leren.” (Gregory Deprez, Unilin)

Een humanioradiploma Economie-Moderne Talen en een onafgewerkte lerarenopleiding. Meer stond er niet op zijn cv toen de twintigjarige Gregory Deprez de school voor bekeken hield en besloot om zijn geluk te beproeven op 'de arbeidsmarkt'. Zijn ambities waren nochtans niet min. "Ik heb altijd al met mensen willen werken, leiding willen geven en structuur in de chaos willen brengen.”

‘Swing manager’

Zijn eerste job vond hij als negentienjarige bij een hamburgerketen. Hij werkte er als 'swing manager'. "Je zorgt ervoor dat het restaurant zo efficiënt mogelijk draait. Organisatorisch komt daar toch wat bij kijken.”

Horeca betekent echter ook weekendwerk en dat paste dan weer niet in Gregory's sportieve levensstijl van toen. Na twee en een half jaar besloot hij dat het tijd was voor een andere job. Die vond hij elf jaar geleden bij Unilin. "Ik startte hier als insteek-controleur aan een kleine productielijn voor laminaattegels.”

Maar Gregory wou meer. Hij had daar ook de ambitie voor. Zijn volgende stap zou een baan als operator zijn. "Ik werkte nauw met die mensen samen. Wat zij deden, sprak me aan: planningen opvolgen, cijfers halen, eindverantwoordelijkheid dragen ... Ik heb altijd van een uitdaging gehouden (lacht)."

Vragen stellen

De groei die Unilin de voorbije jaren meemaakte, kwam Gregory te hulp. "Er kwam een productielijn bij en daar zocht Unilin operatoren voor. Dat was mijn kans. Let op, ik heb die niet zomaar gekregen. Dat is niet de stijl van het huis. Hier kan veel, maar je moet wel zelf tonen dat je het wilt. En dat heb ik gedaan. Hoe? Door die ambitie te tonen in de job die ik daarvoor deed.”

Als operator kreeg Gregory snel in de gaten wat er nog beter kon: opleiding. "Toen ik operator werd, leerde je het beroep met vallen en opstaan. Ik heb toen voorgesteld om een interne trainer aan te stellen. De job kwam er en ik heb die gekregen.”

Als trainer leerde Gregory de productielijnen en de machines van Unilin nog beter kennen. Zijn oog voor detail zorgde er ook voor dat hij alles in vraag stelde. Dat hij hoegenaamd geen technische scholing had, was daarbij eerder een voor- dan een nadeel. "Als ik iemand vraag waarom hij op een knop drukt en het antwoord is 'omdat we dat altijd al zo gedaan hebben', kan ik me niet van de indruk ontdoen dat er verbeteringsmarge is.”

Procesingenieur

Als Gregory vond dat sommige machines beter en efficiënter konden werken, riep hij de hulp in van technisch meer onderlegde collega's om voorstellen uit te werken die de werkprocessen konden verbeteren.

Zo ontstond een nieuwe functie, die van procesingenieur, de collega die ervoor zorgt dat de productie zo efficiënt mogelijk verloopt en daarbij geen parameter of verband uit het oog verliest. "En dat gaat ver", weet Gregory uit ervaring. "Om 5 procent efficiënter te werken, kun je overal naar opportuniteiten zoeken: technisch, organisatorisch, het contact met de collega's, de manier van opleiden …"

Zijn job als procesingenieur vindt hij nog altijd één van zijn grootste uitdagingen tot nu toe. Hoewel de acht maanden die hij daarna in Rusland doorbracht voor Unilin ook aardig in de buurt komen. "Daar werd een nieuwe fabriek opgestart. Ik heb het geluk gehad om samen met enkele collega's die opstart te mogen begeleiden."

70 medewerkers

Bij zijn terugkeer werd Gregory gepromoveerd tot proces team leader. "Ik kwam terecht op een andere afdeling, mocht zelf mensen aanwerven en aansturen. Op die plek leerde ik nog meer mensen kennen in de fabriek. Mijn knowhow ging er geweldig op vooruit. Ik heb toen ook een tijdje in Brazilië gewerkt voor Unilin, waar die kennis me goed van pas kwam. Ik stak zelfs nog meer op, omdat ik er samenwerkte met het productieteam en technische experts.”

Die achtergrond leverde hem in april vorig jaar een baan als productieleider op. Elf jaar nadat hij bij Unilin startte als insteek-controleur kreeg Gregory de verantwoordelijkheid over 70 medewerkers.

Altijd graag gedaan

Een mooi parcours, beseft hij zelf. "En een beetje onverwacht. Al had ik wel snel in de gaten dat dit bedrijf klaar was om te groeien en bereid was om te investeren, ook in zijn medewerkers. Maar dat ik de kansen die voorbijkwamen genomen en gekregen heb, dank ik ook aan mezelf.”

Gregory werkt hard. "Ik wist wat ik wou bereiken en dat ik me zonder diploma extra hard zou moeten inzetten. Maar ik heb het altijd graag gedaan, en nog. Mijn job is mijn grote passie. Daar leef ik me echt in uit. Dat ik hier nu sta, bewijst voor mij dat je ook zonder diploma nog altijd ver kunt komen, zolang je je maar inzet en bereid bent om te leren."

(wv) - Foto: (bd) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.