De Grote Baasenquête: Ziet jouw baas je staan?

Wat verwachten we van onze baas? Dat hij ons coacht. En dat hij ons helpt om beter te worden in wat we graag doen. Maar net op die twee punten scoren leidinggevenden het minst, blijkt uit een onderzoek van Vlerick Business School en Attentia.

30 september 2014

Delen

baasenquete (jvdv)
“Wat denk je van je job, wat wil je nog doen? Schrijf dat op en stap daarmee naar je baas.” (Koen Dewettinck, Vlerick Business School)

Hebben onze bazen wel what it takes om ons te motiveren? En beschikken ze over voldoende mensenkennis om ons engagement zo op te drijven dat we spontaan het onderste uit de kan halen?

Vlerick Business School en Attentia vroegen deze zomer aan 1.746 werknemers wat zij vinden van hun leidinggevende. Daaruit blijkt dat Belgische bazen zich erg bewust zijn van hun cruciale rol, maar dat het vaak misloopt bij de uitvoering. “Leidinggevenden weten maar al te goed dat zij de troepen moeten aanvuren. Alleen slagen ze daar meer niet dan wel in”, zegt Koen Dewettinck, professor HRM bij Vlerick Business School.

Vooral de rol als coach lijkt de Belgische baas erg zwaar te vallen. “Daar zijn werknemers ook het minst over te spreken”, zegt Koen Dewettinck. “Leidinggevenden zeggen dat ze niet weten hoe ze daaraan moeten beginnen, of dat ze te weinig tijd hebben. Coachen is ook tijdsintensief. Bovendien is het bij uitstek een individuele aanpak.”

Lijk in de kast

Toch bestaan er eenvoudige oplossingen om het beter te doen. Communiceren bijvoorbeeld. “Werknemers hebben niet liever dan een baas die laat merken dat hij het beste voor hen wilt. Af en toe eens vragen hoe iemand zijn job ziet, wat hij verwacht van zijn werk en of hij nog plannen heeft, kan wonderen doen”, legt Koen Dewettinck uit.

Een vaak gemaakte fout is dat die vragen slechts één of twee keer per jaar gesteld worden, tijdens het obligate evaluatiegesprek. “Als het enkel en alleen daarbij blijft, is dat volstrekt nutteloos”, aldus de professor.

Twee tot drie keer een halfuur per jaar. Zoveel spreken de meeste werknemers met hun baas over hun werk, blijkt uit de Grote Baasenquête. “Veel te weinig. Dat moet een continu proces zijn”, zegt Koen Dewettinck.

Hij beseft dat wat werknemers vragen van hun chef niet evident is. “Meer communiceren is een deel van de oplossing. Maar je kunt medewerkers ook meer verantwoordelijkheid geven. Laat ze zelf iemand begeleiden, geef ze eens een andere taak. Dat zijn manieren om mensen te ontwikkelen.”

Tegen wil en dank

Kunnen alle bazen dat even goed? Neen, maar dat is een gevolg van de manier waarop werknemers al jarenlang promotie maken. Wie een trapje hoger wilt op de ladder, krijgt vaak tegen wil en dank het etiket van people manager opgeplakt. Niet iedereen is daar voor in de wieg gelegd, weet Koen Dewettinck.

“Onlangs hoorde ik iemand die bij Facebook werkt, vertellen dat people manager worden daar geen vorm van promotie is. Het is iets wat je er kan en mag doen, op voorwaarde dat je het graag doet en je er energie uithaalt. Maar iedereen moet een inspanning leveren. Af en toe opschrijven wat je leuk vindt aan hun job, wat je nog wilt doen en daarmee naar je baas stappen … Een kleine moeite die heel wat positieve gevolgen kan hebben.”

Tevreden of geëngageerd?

Een tevreden werknemer is daarom nog niet geëngageerd. “Als je tevreden bent, heb je de neiging om de dingen te laten zoals ze zijn. Het heeft iets van een status quo. Engagement is prangender. Dan wil je verandering en vooruitgang”, zegt Koen Dewettinck van Vlerick Business School.

‘Werknemers willen feedback’

“Wij vragen onze werknemers elk jaar wat ze vinden van hun baas”, zegt Carine Huysveld, ceo bij Attentia. “Een open cultuur en goede feedback drijven altijd boven. Daaarom luisteren we naar de feedback van medewerkers én doen we daar ook iets mee.”

Om de vinger aan de pols te houden, organiseert Attentia naast de formele functioneringsgesprekken regelmatig teammeetings. “Misschien nog belangrijker zijn de informele overlegmomenten tussen leidinggevende en medewerker”, aldus de ceo.

(wv) - Illustratie: (jvdv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.