De carrière van Agnes Hertogs: dwars door het glazen plafond

Af en toe kom je ze tegen en je herkent ze meteen: mensen met een gezonde ambitie en een ontembare passie voor hun job en hun bedrijf. Agnes Hertogs is zo iemand. Ze is momenteel de enige vrouw in het directiecomité van Securex. Haar functie houdt haar zes dagen op zeven bezig. “Ik werk heel graag en hou ervan strategisch bezig te zijn.”

6 augustus 2015

Delen

Agnes Hertogs
“Mijn kinderen lieten al horen dat ze nooit zo hard zullen werken als hun moeder.” (Agnes Hertogs, Securex)

Had het te maken met het charisma van haar eerste baas, Georges Charlent, die zoals zijzelf een grote interesse koesterde voor geschiedenis? Was het de joviale manier waarop ze door iedereen in het bedrijf werd onthaald? In elk geval klikte het meteen tussen Agnes Hertogs en Securex toen ze er in 1990, vijfentwintig jaar geleden, aan de slag ging.

Haar enthousiasme van toen is nauwelijks bekoeld. “Dit bedrijf heeft een heel specifiek DNA, gebaseerd op een lange traditie die teruggaat tot 1905. Veel mensen hebben sindsdien hard gewerkt om deze organisatie groot te maken. Op een of andere manier kruipt die spirit in de muren. Ondanks de complexiteit van onze sector en de werkdruk die dat meebrengt, is Securex een erg aangename werkplek. Dat vinden ook anderen: het gebeurt meermaals dat werknemers die afscheid nemen achteraf vragen of ze terug mogen komen.”

Laten zien dat je meer kunt

Hoe speelde Agnes Hertogs het klaar om van een uitvoerende functie naar de hoogste regionen van de organisatie op te klimmen? “Een bewust plan was het niet. Ik heb ook nooit zelf om een andere job gevraagd. Wel was ik ambitieus en wilde ik tijdens de eerste jaren van mijn carrière meer verantwoordelijkheid. Dat liet ik ook merken. Het gevolg was dat ik kon meewerken aan een aantal strategische projecten, zoals de implementatie van de privacywetgeving en de overgang van arbeidsgeneeskunde naar een externe dienst voor preventie en bescherming (EDPB).”

De manier waarop de carrièrevrouw haar rol in deze taskforces vervulde, maakte blijkbaar indruk. “Toen EDPB Securex werd opgericht, kreeg ik de kans om er algemeen directeur te worden. Dat was een heel boeiende periode. Het was onze opdracht om de nieuwe wetgeving toe te passen. Dat deden we in een team van vier. In die periode heb ik voor het eerst ontdekt dat leidinggeven mij wel lag.”

Resultaten boeken, erkenning krijgen

In 2007 had de organisatie iemand nodig om de kas voor zelfstandigen, het kinderbijslagfonds en het ziekenfonds te leiden. Agnes Hertogs bleek opnieuw een geschikte kandidaat. “Ik had de externe dienst mee uit de grond gestampt en acht jaar geleid. Hoe moeilijk het ook was om daar afstand van te nemen, ik beschouwde de vraag als een kans om nieuwe horizonten te verkennen en mijn competenties verder te ontwikkelen.”

Drie jaar later was de energieke Agnes Hertogs klaar om de grootste sprong in haar carrière te maken. Ze kreeg een plek in het directiecomité aangeboden. Waarom ik? “Securex bestaat voor meer dan zestig procent uit vrouwen. Misschien, zeggen sommigen, was het gewoon tijd om een vrouw in het directiecomité te plaatsen. Los daarvan bezat ik een palmares en had ik bewezen dat ik resultaten kon halen.”

In het begin voelde het vreemd om als enige vrouw aan de top tussen vier mannen te functioneren. “Ik had het geluk dat ik een jaar kon meelopen met de collega die ik zou opvolgen. In 2010 nam ik zijn functie over. Sindsdien draag ik bij Securex de verantwoordelijkheid over het ondernemingsloket (go-Start), het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen (Integrity), het sociaal secretariaat en het distributiekanaal van Securex (Optimal).”

“Klantenzorg is in deze organisatie geen holle slogan”, verzekert Agnes Hertogs. Persoonlijk is ze vooral geboeid door de ondernemers onder de klanten. “Ik heb veel respect voor werkgevers en bedrijfsleiders die risico’s durven te nemen, problemen omzetten in opportuniteiten, innoveren en vaak samen met hun medewerkers op de steigers staan. Die mentaliteit inspireert mij enorm.”

Zorgen voor harmonie in de samenwerking

Inspiratie haalt de topvrouw van Securex eveneens uit de samenwerking met haar collega’s. “Om te functioneren, heb ik nood aan mensen om me heen. Het geeft me energie om strategieën uit te tekenen en resultaten te halen met collega’s die eenzelfde doel nastreven. Die ‘harmonie’ heb ik nodig.” Dat betekent niet dat er nooit conflicten mogen zijn. “Wel is het nodig om die uit te praten, anders vormen ze een belemmering voor verdere evolutie.”

In het directiecomité nemen de leden samen de beslissingen. “Mijn inbreng is vooral de terreinkennis die ik dankzij mijn verantwoordelijkheden bezit. Als je een bedrijf beheert vanuit een ivoren toren, loopt het vroeg of laat fout. Ook in de uitvoerende comités sta ik eerder ‘in’ dan ‘boven’ het team. Het duurt soms jaren om de juiste personen en de juiste mix aan competenties voor een team te vinden. Maar eens je zover bent, verzet je bergen.”

Momenteel zit Securex in de laatste rechte lijn naar een nieuwe strategie. “In de zomer rollen we ze uit. Er gebeurt veel in onze sector. Ontwikkelingen als de financiële crisis, het eenheidsstatuut, de regionalisering van de kinderbijslag en de digitale revolutie maken dat geen enkele unit van onze sociale dienstengroep nog functioneert zoals voor 2008. De nieuwe strategie speelt daarop in. Hoe meer ik ermee bezig ben, hoe enthousiaster ik word. Het extra werk neem ik er graag bij.”

Naast haar functie bij Securex heeft Agnes Hertogs mandaten in de raad van bestuur van RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) en de Unie van Sociale Secretariaten. “In de huidige situatie van grote veranderingen zijn contacten met concullega’s een meerwaarde.”

Dankbaar voor goede omkadering

De voortdurend drukke agenda maakt dat Agnes Hertogs zes dagen op zeven werkt. “Vaak heb ik van maandagochtend tot vrijdagavond vergaderingen. De zesde dag, zondag, heb ik nodig om dossiers te verwerken en de nieuwe week voor te bereiden. Ik werk graag en dankzij die extra dag krijg ik meer greep op wat er gebeurt.”

Hoe reageert het thuisfront op die lange uren en dagen? “Het is nu gemakkelijker dan vroeger. Mijn man is net met pensioen. Hij heeft mijn carrière nooit in de weg gestaan. Tijdens zijn loopbaan als militair piloot was hij vaak op buitenlandse zendingen en ook hij werkte in het weekend. Mijn drie kinderen zijn nu twintigers en leiden steeds meer hun eigen leven. Toen ze jonger waren, bood een flexibele onthaalmoeder hulp. Ik heb erg veel aan haar te danken. Ook de komst van de gsm was een zegen: zo kon ik tenminste verwittigen als ik later was.”

Dat er in het gezin hard gewerkt wordt, betekent niet dat er geen tijd is voor elkaar. “Op vrijdagavond gaan we vaak uit eten. Zo hebben we de kans om echt te luisteren en te praten. Ook trekken we er af en toe een weekend op uit. Ik ben historica van opleiding en tijdens zo’n reis komen mijn cursussen van vroeger tot leven. Dat ontspant mij enorm.” Ondanks de quality time laat leven met twee drukbezette ouders blijkbaar sporen na op het werkethos van de jonge garde. “Mijn kinderen lieten al meermaals horen dat ze nooit zo hard zullen werken als hun moeder.”

(ch) - Foto: (bd) - Bron: MARK Magazine 

MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.