Burgemeester zoekt werk

Verschillende gemeenten wisselden begin dit jaar van burgemeester. Onze vraag is dan: wat gebeurt er met de ex-burgemeesters? Gaan die de arbeidsmarkt op? “De privésector werkt toch heel anders dan de overheid.”

5 februari 2016

Delen

Jozef De Borger
“Veel mensen denken dat ik rustig met pensioen kan gaan, maar dat klopt niet.” (Jozef De Borger, voormalig burgemeester van Londerzeel)

"Het moeilijkste is verkozen worden", lacht Jozef De Borger, die al in 1995 burgemeester werd van Londerzeel. Die 21 jaar in het ambt geven hem een goed beeld van wat een burgemeester moet kunnen.

"Een burgemeester moet vooral mensen kunnen managen. Je moet de meerderheid samenhouden; je moet de leden van het college en de leden van de gemeenteraad – al dan niet uit verschillende partijen en met hun eigen karakters – laten samenwerken, en ervoor zorgen dat er beslissingen genomen worden.”Overtuigen

"Aan de andere kant moet je die beslissingen kunnen overbrengen bij wie ze zal moeten uitvoeren: de gemeenteambtenaren, de technische diensten, de veiligheidsdiensten, … Je moet hen overtuigen en enthousiast maken. En je moet overredingskracht hebben naar de publieke opinie."

Jozef De Borger voerde een actieve aanwezigheidspolitiek in 'zijn' gemeente. "Ik liet me 's avonds en in het weekend op zo veel mogelijk evenementen zien. Daardoor weet je wat er leeft bij de mensen, en verlaag je de drempel – mensen moeten niet naar het gemeentehuis om de burgemeester te spreken." Gemiddeld was De Borger zo'n 65 uur per week actief. Maar daar hoor je hem niet over klagen: het burgemeesterschap is voor hem de mooiste job die er is.

Op sociale media zijn politici vandaag een makkelijke schietschijf. Zou hij vandaag nog altijd de stap naar de actieve politiek zetten? "Dat is een moeilijke vraag. Maar als ik opnieuw burgemeester kon worden: direct. Een neef van mij studeert ook politieke wetenschappen, en hij denkt toch aan een job buiten de politiek."

Nog geen pensioen

Door het bestuursakkoord na de vorige verkiezingen kwam het burgemeesterschap in Londerzeel op 1 januari in handen van coalitiepartner Nadia Sminate. Jozef De Borger blijft echter aan de slag. "Veel mensen denken dat ik rustig met pensioen kan gaan, maar dat klopt niet. Een lokale mandataris moet een loopbaan van 36 jaar hebben voor een volledig pensioen, en daar zit ik nog niet aan. Bovendien ben ik nog maar 54, veel te jong om te stoppen met werken – ik wil nog minstens tien jaar doorgaan."

De volgende drie jaar blijft De Borger schepen, maar met zijn bevoegdheidspakket is dat geen fulltime job. De verloning is ook een pak lager. "Ik val terug op zowat de helft van mijn inkomen als burgemeester. De vrijgekomen tijd wil ik daarom met andere activiteiten invullen." De Borger is al jaren actief bij Energik, een onafhankelijk platform over energie en leefmilieu. Daar leerde hij wat er leeft in de privésector. "Mensen zeggen wel eens dat ik een leidinggevende functie in de privé zou moeten zoeken, maar daar ben ik nog niet zo zeker van. De privésector werkt toch heel anders dan de overheid."

Lees verder:

Ex-burgemeester is advocaat of ambtenaar 

In samenwerking met MARK Magazine
(ed/wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.