5 tips voor meer en betere pauzes op kantoor

De namiddagdip is berucht: als we zo’n zeven uur aan het werk zijn, zakken onze concentratie, onze wilskracht en ons beoordelingsvermogen dramatisch in. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben als je piloot of arts bent. Maar ook als er geen mensenlevens op het spel staan, is het goed om hiermee rekening te houden.

16 oktober 2018

Delen

namiddagdipje
“De beste pauze is die waar je – letterlijk en figuurlijk – afstand neemt van je werk.”

Wat kunnen we doen om de hele dag door constante kwaliteit af te leveren? Simpel: meer pauzes nemen. En pauzeren doe je bij voorkeur zo:

1. Doe het regelmatig

De ideale verhouding van werken en pauzeren is 52 minuten werk, daarna 17 minuten pauze, dan weer 52 minuten werk enzovoort. Maar ook als je niet zo veel tijd hebt, kan een korte stop helpen om je focus terug te brengen. Een time-out van een paar minuten is ook al heel effectief.

2. Beweeg

Je krijgt een energieboost als je je lijf tot actie aanzet. Een korte wandeling is al voldoende om je geest even los te schudden. Het vergroot ook je motivatie én creativiteit.

3. Doe het samen

Van sociale interactie leven mensen op. Zorg wel dat je je gezelschap zelf kunt uitkiezen. Als je opgescheept zit met die zuurpruim van de boekhouding, heb je er ook niet veel aan.

4. Ga naar buiten

Niets verfrist lichaam en geest zozeer als frisse lucht en zonnestralen. Als je nog wat natuur in je blikveld weet te krijgen, ben je zelfs nog beter bezig.

5. Neem écht pauze (en afstand)

Dus niet achter je bureau, niet met je smartphone in de hand en niet pratend over je werk. De beste pauze is die waar je – letterlijk en figuurlijk – afstand neemt van je werk.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine / Vakantieboek voor professionals en managers, Business contact, 2018, ISBN: 9789047011798 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.