10 jobs bij Unilin: wie doet wat?

Het West-Vlaamse Unilin begon in de jaren zestig als producent van vlasspaanplaten en is vandaag uitgegroeid tot een wereldspeler. Je kent het bedrijf ongetwijfeld van zijn Quick-Step-laminaat, maar het maakt ook isolatieplaten, daksystemen en allerhande panelen.

14 november 2014

Delen

Unilin werkman

Tien medewerkers van Unilin vertellen hun verhaal aan MARK Magazine.

1. Griet De Wulf (34), supply chain manager laminate

Griet De Wulf
Productie en vraag zo goed mogelijk op elkaar afstemmen: dat is de job van Griet De Wulf in een notendop. En daar komt heel wat bij kijken. “Wij werken zoveel mogelijk just in time. Dat betekent dat we met een beperkte stock zoveel mogelijk klanten toch al de dag na hun bestelling bedienen.”

Om dat te bolwerken, werkt Griet samen met onder anderen de collega’s van sales. “Zij geven me hun forecast. Ik bekijk of dat op lange termijn capaciteitsproblemen veroorzaakt. Is dat zo, dan puzzel ik met de productieplanning tot alles past.”

Hoewel Griet al zes jaar bij Unilin werkt, is deze job relatief nieuw voor haar. “Elke dag is spannend. Gelukkig heb ik een goed team dat samen met mij de planning dag na dag opvolgt.”

2. Luc Vangastel (51), prototyping specialist, R&D

Luc Vangastel
Als Luc gaat winkelen, kijkt hij in de eerste plaats naar de grond. Omdat die hem misschien op een idee brengt. Luc werkt al 35 jaar bij Unilin en heeft het eerste Quick-Step-laminaat van de band zien rollen. De voorbije vijftien jaar is hij de man die nieuwe ideeën die tijdens een Unilin-vergadering op tafel belanden, probeert vorm te geven in zijn atelier. “Ik zoek het juiste materiaal en bewerk dat zolang tot het eruitziet zoals het moet. Dat lukt niet altijd. Als één idee op de honderd succesvol is, is dat een mooi resultaat.”

Voor zijn werk krijgt Luc alle vrijheid. “Ik kan gaan en staan waar ik wil. En dat doe ik ook als ik zoek naar de juiste materialen. Nu heb ik hier bijvoorbeeld een houten vloer liggen uit een 18de-eeuws Frans kasteel.”

Zijn enthousiasme haalt hij uit de nauwe band met de Unilin-producten. “Ik heb het laminaat hier zien geboren worden. Dat is als een kind voor mij. Dat wil je ook niet zien sterven.”

3. Inno Deboosere (54), purchase manager wood panels Belgium

Inno Deboosere
Anderhalf miljoen ton. Dat is de hoeveelheid hout die Inno Deboosere, bij Unilin verantwoordelijk voor ‘houtsourcing’, samen met zijn team per jaar aankoopt. En daar zit meer achter dan je vermoedt.

“Het grootste aandeel van de grondstofbehoefte is ‘urban wood’. Dat is recyclagehout, afkomstig van paletten, verpakkingen of oude meubelen en afbraakhout. Daar kopen we jaarlijks ongeveer 900.000 ton van. Om je een idee te geven: dat is meer dan de Belgische economie aan urban wood per jaar produceert.”

En dus moet Inno vaak in het buitenland op zoek naar houtreserves afkomstig uit recyclage, maar ook naar stammen afkomstig van bosdunning en restproducten van zagerijen. “De spaanplaatindustrie herwerkt alleen restproducten uit andere houtactiviteiten tot een nieuw product. Er wordt geen enkele boom gehakt om als grondstof te dienen voor spaanplaat.”

4. Koen Vromant (37), web content & conversation expert

Koen Vromant
Websites, Google Adwords en social media. Voor Koen Vromant is het dagelijkse kost. Als web content & conversation expert probeert hij samen met zijn collega’s om zoveel mogelijk bezoekers naar de online kanalen van Quick-Step te lokken, hen te inspireren en met hen te converseren.

“Niet alleen over de dikte en de breedte van onze vloeren, neen”, zegt hij met een lach. “Uiteraard is dat wat wij verkopen, maar wat we online vertellen, gaat veel breder. We proberen om mensen te inspireren door hen informatie over interieurs, kleuren en stijlen aan te bieden. Op onze Facebook-pagina geven we bijvoorbeeld interieurtips. We plaatsen ook content over wat kleur met een interieur doet enzovoort.”

Werkt dat? “Toch wel. Dat zijn verhalen waar mensen op reageren en vragen over stellen. Ik speel die vragen door aan de juiste mensen bij Unilin zodat ze vlot en vakkundig beantwoord worden.”

5. Thijs Parmentier (26), team lead automation

Thijs Parmentier
Een machine fysiek verbouwen, herprogrammeren en zelfs de indeling van de fabriek aanpassen als dat moet. Thijs Parmentier en zijn twee collega’s doen het allemaal als de projecten waar ze aan werken daar om vragen. “Wij begeleiden automatisatieprojecten. We hebben net een ‘automated guided vehicle’ (AGV) geplaatst. Dat is een wagentje op een rollenbaan dat zelf platen oppikt en die naar een machine brengt”, legt Thijs uit.

Als ingenieur, gespecialiseerd in mechatronica en robotica, begeleidt hij zowel de bouw van het AGV, de aanpassing aan de machines die daarvoor nodig zijn als de veranderingen in de productieplanning die volgen uit het gebruik van het automatische wagentje.

Ook al is Thijs 26 en zijn de collega’s 45 en 55, hij is de teamleider. “Het is een kans die ik kreeg met het volste vertrouwen van mijn collega’s. Die heb ik met beide handen gegrepen.”

6. Mario Mestdagh (38), sales director export

Mario Mestdagh
Mario Mestdagh verkoopt de plaatmaterialen van Unilin in alle landen, behalve in België en de buurlanden. Scandinavië, het verre Oosten, het Midden-Oosten, Centraal Europa, Rusland … Samen met zijn twee salesmanagers reist Mario over de hele wereld om bestaande klanten te bezoeken en er nieuwe te vinden.

Maar waarom zou een fabriek in Japan spaanplaten uit Wielsbeke kopen? “Omdat wij producten maken die bijna nergens anders ter wereld geproduceerd worden, zoals onder andere brandvertragend plaatmateriaal of innovatieve kliktoepassingen.” Overtuigende argumenten, blijkt uit de cijfers. Mario en zijn team exporteren elk jaar voor ongeveer 38 miljoen euro aan plaatmateriaal naar het buitenland.

7. Geertrui Vanneste (32), purchaser raw materials

Geertrui Vanneste
Geertrui Vanneste koopt voor Unilin de grondstoffen aan voor de productie van dakelementen en isolatieplaten. “In totaal kopen we ongeveer duizend producten: van chemische producten over hout tot nagels en vijzen.”

Voor al die items weet Geertrui op elk moment van de dag waar ze wereldwijd de beste koop kan doen. “Maar de grote uitdaging is om alles op tijd geleverd te krijgen. De levertermijnen bedragen soms weken tot maanden, terwijl de klant die een bestelling plaatst al na een paar dagen moet bediend zijn. Vooruitkijken is elke dag de boodschap. Wat leert onze ervaring ons? Wat zijn de markttrends? Wat zeggen de collega’s? Welke bestellingen komen eraan? Wat hebben we daarvoor nodig?”

8. Pol Van Acker (27), technical support engineer

Pol Van Acker
Klanten, architecten of aannemers die met een technische vraag worstelen over het correct gebruik van Unilin-isolatiemateriaal kunnen terecht bij Pol Van Acker. De bouwkundig ingenieur kent de bijhorende technische fiches bijna uit het hoofd.

“Een aannemer die geconfronteerd wordt met een complexe dakvorm en zich vragen stelt bij de juiste aansluiting van onze dakelementen kan mij contacteren”, zegt Pol. Hij zorgt er niet alleen voor dat de Unilin-producten correct worden gebruikt, maar regelt ook de nodige attesten en certificaten zodat Unilin haar producten op de Belgische of Europese markt kan verkopen.

“Daar komt best wat studiewerk bij kijken”, zegt Pol. “Ik moet op de hoogte zijn van nieuwe relevante regelgeving en van alle nieuwe producten die een impact hebben op wat wij maken.”

9. Christ Feijtraij (34), projectmanager

Christ Feijtraij
Een nieuwe Unilin-fabriek opbouwen in Frankrijk, vanaf de grond. Dat is het type project waar Christ Feijtraij bij Unilin zijn hart aan ophaalt. “Een mooie uitdaging”, noemt hij het. Eén waar hij anderhalf jaar zoet mee is geweest. “En dan was mijn baas er al twee jaar mee bezig.”

Christ begeleidt Unilin-projecten van a tot z: projecten rond automatisatie, het verhogen van de productiecapaciteit, het plaatsen van nieuwe machines … “Is het haalbaar, wat moet er gebeuren, wie zullen de leveranciers zijn? Dat zijn enkele van de vragen waar ik een antwoord op probeer te vinden.”

Dat het niet altijd van een leien dakje loopt, zegt Christ nog. “Je mag nog zo goed plannen, er zijn altijd onverwachte situaties. Maar als je een probleem tegenkomt, dan los je dat op.”

10. Caroline Van de Populiere (30), productiemanager

Caroline Van de Populiere
Caroline Van de Populiere is productiemanager van de divisie die gemelamineerde platen, panelen en meubelen maakt. “Ik ben verantwoordelijk voor het efficiënte verloop van onze productieactiviteiten, zodat we onze producten met de correcte kwaliteit, service en kosten kunnen leveren aan onze klanten. We doen dit met een team van 200 medewerkers, die dag na dag het verschil willen maken. Als ik goed draaiende afdelingen zie met gemotiveerde mensen die trots zijn op hun werk, is mijn dag goed.”

Die combinatie van mensen en techniek maakt de job heel boeiend, zegt Caroline. “Het geeft veel voldoening om samen met mijn team problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat we er elk jaar op vooruitgaan, door altijd manieren te zoeken om beter en slimmer te werken.”

(wv) – Foto: (bd) – Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.