Mag mijn werkgever me wel vragen om tijdkrediet te nemen?

Mijn werkgever wil tijdkrediet gebruiken om ontslagen te vermijden. Mag mijn werkgever me wel vragen om tijdkrediet te nemen?

22 april 2009

Delen

afwezig tijdkrediet

Veel bedrijven zoeken vandaag naar allerhande manieren om het hoofd te bieden aan de economische crisis. Ze zijn ervan overtuigd dat de crisis een tijdelijk fenomeen is en willen daarom vermijden om te zwaar in het personeelsbestand te snoeien. Het zou immers best kunnen dat ze die werknemers binnen de kortste keren weer nodig hebben. Vaak gebruikte methoden om ontslagen te vermijden zijn collectieve arbeidsduurvermindering, economische werkloosheid, of de toekenning van niet of slechts gedeeltelijk betaalde verlofdagen.

Ook tijdkrediet is een aantrekkelijke werkwijze om de globale loonkost te verminderen aangezien het loonverlies voor de werknemer in tijdkrediet gedeeltelijk wordt opgevangen door onderbrekingsuitkeringen. De werknemers worden hierdoor dus minder geraakt in hun portemonnee. Werknemers die aan de voorwaarden voldoen, hebben recht op tijdkrediet. Zij kunnen desgewenst dit recht opeisen. Hoogstens kan de werkgever de uitoefening van het recht op tijdkrediet uitstellen. Het bestaan van een recht op tijdkrediet impliceert echter niet de verplichting om tijdkrediet op te nemen. Het systeem van tijdkrediet om ontslagen te vermijden, berust steeds op vrijwilligheid.

Het staat je dus volkomen vrij om geen tijdkrediet op te nemen. Hou echter voor ogen dat je werkgever mogelijk andere maatregelen zal moeten nemen en eventueel zelfs ontslagen zal moeten doorvoeren wanneer onvoldoende werknemers willen of kunnen instappen in het stelsel van tijdkrediet.

Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian.   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.