Mag mijn werkgever een waarborg van mijn loon afhouden, om mogelijke schade aan m'n bedrijfswagen te kunnen aanrekenen?

bedrijfswagen auto

Toen ik vertrok bij mijn bedrijf, moest ik mijn bedrijfswagen inleveren. Ze wilden een waarborg van mijn loon afhouden, om mogelijke schade te kunnen aanrekenen. Is dit wettelijk?

Je werkgever mag niet zomaar raken aan je zuurverdiende centen. Een inhouding op je loon is alleen toegelaten indien je aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die aan de bedrijfswagen is toegebracht.

De aansprakelijkheid van werknemers bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst is echter wettelijk beperkt. Een werknemer is enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld of voor lichte schuld als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Een overeenkomst die de werknemer aansprakelijk zou stellen voor alle door hem veroorzaakte schade is zelfs nietig. Ze kan de werknemer niet binden. De werknemer geniet deze aansprakelijkheidsbeperking wel niet voor schade veroorzaakt buiten de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

De inhouding die je werkgever voor mogelijke schade wil doen, is dus in elk geval uit den boze. Ook een inhouding voor duidelijk aanwezige schade is zelden wettelijk. Een inhouding zou enkel toegelaten zijn bij het zoveelste door onoplettendheid veroorzaakte schadegeval of bij bewust toegebrachte schade. Een zware fout wordt niet snel weerhouden. Een bekend geval van een zware fout is een vrachtwagenchauffeur die tegen een viaduct is gereden omdat hij niet heeft opgemerkt dat zijn vrachtwagen te hoog was.

Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian.   

Meer info over Extralegale voordelen , Bedrijfswagen

14/04/2009