Mag mijn werkgever een waarborg van mijn loon afhouden, om mogelijke schade aan m'n bedrijfswagen te kunnen aanrekenen?

Toen ik vertrok bij mijn bedrijf, moest ik mijn bedrijfswagen inleveren. Ze wilden een waarborg van mijn loon afhouden, om mogelijke schade te kunnen aanrekenen. Is dit wettelijk?

14 april 2009

Delen

bedrijfswagen auto

Je werkgever mag niet zomaar raken aan je zuurverdiende centen. Een inhouding op je loon is alleen toegelaten indien je aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die aan de bedrijfswagen is toegebracht.

De aansprakelijkheid van werknemers bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst is echter wettelijk beperkt. Een werknemer is enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld of voor lichte schuld als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Een overeenkomst die de werknemer aansprakelijk zou stellen voor alle door hem veroorzaakte schade is zelfs nietig. Ze kan de werknemer niet binden. De werknemer geniet deze aansprakelijkheidsbeperking wel niet voor schade veroorzaakt buiten de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

De inhouding die je werkgever voor mogelijke schade wil doen, is dus in elk geval uit den boze. Ook een inhouding voor duidelijk aanwezige schade is zelden wettelijk. Een inhouding zou enkel toegelaten zijn bij het zoveelste door onoplettendheid veroorzaakte schadegeval of bij bewust toegebrachte schade. Een zware fout wordt niet snel weerhouden. Een bekend geval van een zware fout is een vrachtwagenchauffeur die tegen een viaduct is gereden omdat hij niet heeft opgemerkt dat zijn vrachtwagen te hoog was.

Stijn Demeestere is advocaat bij Lydian.   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.