Maatjesfileerders gezocht wegens zomer op komst

Op 10 juni start het maatjesseizoen en dan is er net als voor andere seizoensgebonden activiteiten extra mankracht nodig. De VDAB in Lokeren organiseert op 13 mei - via uitzendkantoor Synergie - een infosessie die een honderdtal visfileerders moet opleveren voor visgroothandel Parlevliet.

8 mei 2015

Delen

Het maatjesseizoen: jaarlijkse piek voor Parlevliet.

“Als familiebedrijf zijn we in 1992 op industriële schaal begonnen met maatjes”, vertelt directeur Dirk-Jan Parlevliet. “In België zijn we marktleider, op wereldniveau behoren we min of meer tot de topdrie. We kopen vooral aan in Denemarken en Noorwegen. Haringquota zijn er niet meer voor België en Nederland. De schepen zijn in Nederland nog wel uitgerust om op haring te vissen, maar niet voor maatjes. Een haring is maar een zestal weken per jaar een maatje: in die tijd moeten we onze hele jaarvoorraad inkopen, een goeie 12 à 1300 ton.”

“De verse, gefileerde maatjes verdelen we dan in België, maar ook in Nederland en Duitsland. Vooral op de Duitse markt zetten we momenteel stevig in omdat de markt in België verzadigd raakt. We verdelen aan retailbedrijven, waarbij we instaan voor certificering, voedselveiligheid en organisatie. Daarnaast verdelen we op kleinere schaal ook aan winkels en groothandels. Rechtstreeks aan de horeca leveren we niet.”

180 extra fileerders

Maatjes zijn bij uitstek een seizoensproduct, dat geassocieerd wordt met zomer, zon en zee. Wat betekent dat voor de tewerkstelling in het bedrijf? “Parlevliet heeft een vijftiental vaste medewerkers: technisch, commercieel en productieleiders, meestal aangevuld met een tiental interimarbeiders”, vervolgt directeur Parlevliet. “Afhankelijk van acties van supermarkten én van het weer kan de vraag sterk toenemen. De zomervakantie is dé piek, tot de mosselen de wacht komen aflossen.”

Tijdens het hoogseizoen zet Parlevliet tot 180 extra maatjesfileerders in. “Het zijn arbeiders met een vrij gemakkelijk profiel. Er komen tot 95 procent mensen met een allochtone achtergrond op af. Taal is niet direct een issue, hoewel we de mensen wel proberen te motiveren om Nederlands te praten. De opleidingen, instructies en voorschriften worden sowieso visueel voorgesteld. Voor hygiëne en veiligheidsregels is dat erg belangrijk. Onze arbeiders vinden vooral de weg via uitzendkantoren en de VDAB die hen zelf aanschrijven. De VDAB organiseert ook infosessies, waarvan je de opkomst of de motivatie niet echt kunt voorspellen. Eerst krijgen ze een opleiding om een bepaald quotum te kunnen fileren, maar niet iedereen is even handig. Kwaliteit is echt hét belangrijkste, dus voor 180 goede krachten moeten we er toch 250-300 opleiden. Tewerkgesteld word je via een uitzendcontract. Overigens betalen wij het wettelijke barema, wat het niet eenvoudig maakt om te concurreren: in Nederland en Duitsland liggen de lonen veel lager”, besluit directeur Parlevliet.

(jd) – Meer info: www.vdab.be/agenda/infosessie-100-seizoensarbeiders-parlevliet 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.