VenTura: Huiselijke sfeer

De laatste jaren schoten de soepbars als paddenstoelen uit de grond. Met wisselend succes. Nochtans kan weinig tippen aan een lekkere kom verse soep.

29 april 2010

Delen

Lunch bij VenTura in Gent
VenTura
Sint-Jacobsnieuwstraat 25
9000 Gent

Score: 4 / 5

13:05:14

Dat hebben ze bij VentTura goed begrepen. Hoewel de laatste jaren in Gent een aantal soepbars de deuren moesten sluiten, ging deze zaak zo’n jaar geleden toch van start langs een van de verkeersaders van de Gentse binnenstad: de Sint-Jacobsnieuwstraat, bij feestvierders vooral bekend als de verbindingsweg tussen het Sint-Annaplein en de Vlasmarkt tijdens de Gentse Feesten.

Hoewel je er zo voorbij zou stappen, zit VenTura goed vol wanneer ik er aankom. Gezien het handvol tafeltjes is dat ook gauw gebeurd. Onder het cliënteel veel studenten, maar ook een oudere dame en enkele jongeren die naar ik schat net de stap naar het werkleven hebben gezet. Het interieur is sober, met houten tafeltjes, oude tegelvloeren en blanke muren, op een grote kunstfoto na. Hoewel de tafeltjes druk bezet zijn, is de sfeer best ontspannen. Met dank aan Norah Jones die op de achtergrond weerklinkt.

lunch bij VenTura in Gent lunch bij VenTura in Gent

Het hart van de ruimte is de bar, waar twee grote kommen soep op hongerige klanten staan te wachten. De keuze is beperkt: tomaten- of paprikasoep. Maar in de beperking toont zich de meester: liever een kleinere kaart als zo knetterverse producten gegarandeerd zijn. Daarnaast zijn er acht verschillende soorten broodjes te verkrijgen, op een stokbroodje of een klassieke boterham.

13:11:02

Leuk om hier de typisch Gentse combinatie van ‘uuflakke met mosterd’ op de kaart te zien staan. Toch laat ik me verleiden door een boterham met gemarineerde tonijn (3,50 euro). Die combineer ik met een kleine kom paprikasoep (3,50 euro). Ik neem plaats aan een tafeltje achterin, waar ik zicht heb over de hele zaal. Aan de toog komen enkele klanten een broodje meenemen. Een meisje wacht op de vensterbank tot een tafeltje vrijkomt.

Om de paar minuten te doden voor je bestelling op tafel komt, vind je in enkele wandrekjes boeken over design, gastronomie en nog andere fijne dingen des levens. Maar het duurt niet lang voor het minieme tafeltje propvol staat met mijn bestelling. Bij de soep wordt ook nog een royale portie brood geserveerd, naast een kommetje - helaas niet versgebakken - croutons en een kommetje peterselie. Ik hou het bij de soep, die lekker vol van smaak is en gelukkig niet glad werd gemixt zodat er nog een aangename textuur in zit. Ook de boterham met tonijn overtreft de verwachtingen. De tonijn is vermengd met ui, kappers en zongedroogde tomaat, smaken die je meteen naar de Middellandse Zee voeren. Een pittig tegenwicht voor het dagverse brood dat arm aan zout is. Een adresje om te onthouden.

Waar?


Grotere kaart weergeven  

(ks) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.