Exki: Anders en beter

In zowat alle grote steden zie je het groene Exki-logo met wortel meer en meer opduiken. Stond fastfood tot voor kort synoniem met vet, suikerrijk en ongezond eten, dan bewijst deze fastfoodketen het tegendeel. Geen wonder dat dit een van de snelst groeiende ketens van het moment is.

29 augustus 2011

Delen

Lunchen bij Exki in Brussel
Exki
Ravensteingalerij 42
1000 Brussel
Tel. 02/513.95.12
www.exki.be

Score: 3 / 5

13:02:06

Ook in de Ravensteingalerij, tegenover Brussel-Centraal, vind je een Exki-filiaal. De eens zo verloederde verbinding tussen de beneden- en de bovenstad heeft enkele jaren terug een flinke opknapbeurt gekregen. In de ronde op het einde van de gaanderij zit tussen twee monumentale trappen een binnenpleintje gekneld.

Op dat pleintje staan sinds de komst van Exki steevast stoeltjes en tafeltjes. Binnen staan rechts van de deur drie kommen verse soep op liefhebbers te wachten. Iets verder volgt een enorme koeltoog met broodjes, slaatjes en opvallend veel smoothies, zoals consistente vruchtensapjes tegenwoordig steevast genoemd worden. Voor zoetekauwen is er taart. Wie liever een hartige, warme schotel wil heeft ook enkele opties (vooral pasta), die hij zelf kan opwarmen in de microgolf die ter beschikking staat.

13:09:14

Ik laat mijn oog vallen op ‘Valparaiso’, in de buitenwereld een havenstad in Chili maar in deze eettent een slaatje met rivierkreeft en nog een heleboel andere ingrediënten, vooral ‘bio, lees ik op het etiket. Kreeft als fastfood, faut-le-faire. ‘Elke dag vers bereid’ staat er ook nog op. Dat ze hier iets meer rekenen (6,75 euro ter plekke, 5,95 euro in take-away) dan in een hamburgertent is dan ook logisch.

lunch bij Exki lunch bij Exki     

Gezeten aan de hoge, lange tafel in het midden van de zaal, haal ik (plastic) mes en vork te voorschijn. De rivierkreeft heeft, om grootkeuken te zijn, veel smaak. Met de diepgroene koriander erbij vormt het een succesduo. Daaronder volgt een dikke laag fijngehakte sla, die visueel een mooi contrast vormt met de legumaise van rode kerrie. Die gezondere variant van mayonaise houdt een goed evenwicht tussen pittig en romig. Helemaal onderaan zit de rode quinoa met ui en wortel.

Voor na het eten neem ik nog een huisbereide ice-tea (2,50 euro) mee. Dan kan ik me onderweg verfrissen met groene thee, citroen en munt. Dat heeft ook de dienster begrepen en dus stelt ze voor om nog wat ijs in het drankje te doen. Uit nieuwgierigheid neem ik aan tafel toch al een slokje. Ik ben blij dat het eens geen mierzoete ice-tea is, al mocht er voor mijn part nog wat meer citroen bij.

(katrien.stragier@jobat.be)    

Waar?


Grotere kaart weergeven      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.