De Markt: Iedereen chef

Als je geen zin hebt om op voorhand je potje te koken voor de middaglunch en de tijd ontbreekt om uit te gaan eten, ligt de oplossing voor de hand: je haalt iets af. Als dat dan nog gezond is en iets verfijnder dan de doorsnee meeneemmaaltijd, is dat mooi meegenomen.

15 oktober 2009

Delen

Lunch in De Markt, Gent
De Markt
Edward Pynaertkaai 115
9000 Gent
Tel. 09/233.74.46
www.demarktgent.be

Score:5 / 5

13:10:05

Op dat concept stoelt De Markt, dat enkele maanden terug de deuren opendeed in een modernistisch garagegebouw. ‘Assemblage maaltijden’ noemt de chef, die de zaak volledig op zijn eentje runt, zijn bereidingen.

In de koeltoog ligt vooral veel rauwkost. Maar wie hier louter wat versneden wortelen of tomaatjes verwacht, is aan het verkeerde adres. Volgens de jonge chef gaan vooral de minder alledaagse bereidingen vlot over de toonbank, zijn kruidige linzensalade (1,20 euro/100 g) op kop. Die wil ook ik wel eens proeven. De combinatie volle rijst, rode biet, erwten, boontjes, feta en balsamico (1,20 euro/100g) intrigeert eveneens. Meenemen dus, ook al omdat je deze slaatjes makkelijk enkele dagen in de koelkast op het werk kan bewaren. Als pièce de résistance bestel ik nog het lamsstoofpotje (6 euro), een mix van groene groenten (2 euro per 100 gram) en wat krielaardappeltjes (1 euro/100g).

lunch in De Markt lunch in De Markt

‘Misschien kan je de krieltjes samen met het vlees kort opwarmen, maar in de microgolf kan het ook, hoor’, geeft de chef mee terwijl hij alles in potjes schept. Breng je je eigen potje mee, dan krijg je trouwens 10 cent korting per exemplaar. Bedoeling is dat je voor ongeveer 10 euro met een volledige maaltijd buitenstapt.

13:20:25

Omdat potten en pannen bovenhalen me te omslachtig is voor een middaglunch, pleur ik het stoofpotje, de aardappeltjes en de groentemix de microgolf in. Intussen stil ik de honger met een beetje van de linzensalade. Die is inderdaad om de vingers van af te likken. Perfect gekruid, ik proef onder andere koriander, paprika en zelfs kaneel. Het slaatje met rijst en rode biet heeft de pech na zo’n overweldigende starter te komen. Ik mis vooral de aardse bietensmaak, maar dat is detailkritiek.

De hoofdschotel is iets minder avontuurlijk, maar daarom niet minder lekker. De groentjes, een trio van boontjes, broccoli en mange touts, is kort geblancheerd waardoor ze bij het opwarmen niet in een brij veranderen. De krieltjes zijn subtiel gekruid met zeezout en zwarte peper. Ook het stoofpotje valt in de smaak, met weer een Aziatische toets in de kruiding. Een lunch op kantoor lijkt zo meteen op een bezoek aan een gastronomisch restaurant.

Waar?


Grotere kaart weergeven 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.