Biologisch-Dynamische Bakkerij: Bio-pionier

Biologisch-dynamische bakkerij in Antwerpen
Biologisch-Dynamische Bakkerij
Volkstraat 17
2000 Antwerpen

Score: 3 / 5

Vijftien jaar geleden was het vaak nog speuren naar een zaak met smaakvolle bioproducten. Toch kon je toen al terecht in de Biologisch-Dynamische Bakkerij in de Antwerpse Volkstraat. Niet meteen een ronkende naam voor het brede publiek. Niettemin vindt dat publiek meer en meer de weg naar deze bakkerij.

09:03:02

Die ligt niet toevallig in deze straat. Enkele huisnummers verder schuilt achter een indrukwekkende art-nouveaugevel een Steinerschool. Rudolf Steiner, de oprichter van dit alternatief onderwijs, legde ook de basis voor de biologisch-dynamische landbouw, wat meteen ook de weinig sexy naam van deze bakkerij verklaart. Die vorm van landbouw houdt bij het zaaien en oogsten rekening met de stand van de hemellichamen en andere kosmische invloeden.

Maar ook non-believers komen hier over de vloer. Zeker handig als je op je dieet moet letten. Je vindt hier namelijk ook glutenvrij brood. Fijn is ook de keuze tussen talloze soorten voltarwebrood. Je kan bijvoorbeeld kiezen of je er eentje wil dat op vloer gebakken is dan wel op blik. Dat gebeurt wel niet op dit adres, aangezien het een koude bakkerij is. Voor zo’n brood tel je 3,10 euro neer.

09:06:41

Heb je tijd om even rond te hangen, dan kan je hier plaatsnemen aan een van de tafeltjes achterin. Bij goed weer lonkt het terras vooraan op de stoep. Ik liet mij hier al eens verleiden tot een klein ontbijt dat vlot binnenliep. De croissant was vol van smaak en niet helemaal uitgedroogd, wat in sommige biozaken durft voor te vallen. De thee die ik erbij geserveerd kreeg, kikkerde me dan weer op. Een goed duo om de dag te beginnen.

Toen ik vrienden over mijn bezoek vertelde, verzekerden ze me echter dat ik zeker ook eens het gebak moest proberen. Dus stapte ik enkele dagen later nog eens binnen. Ik twijfel even tussen zoet of hartig, maar besluit al snel allebei te nemen. Als hartige hap ga ik voor een tempeh- en een seitanbroodje (1,70 en 1,90 euro). Voor wie hier nog nooit van gehoord heeft: tempeh is een gefermenteerd sojaproduct, seitan ziet er dan weer uit als vlees, maar wordt gemaakt van tarwegluten. Als zoetigheden worden het een gembertaartje (1,75 euro) en een Normandisch appelgebak (2 euro). Die neem ik mee naar de redactie, zodat ook mijn collega’s er van kunnen proeven.

Biologisch-Dynamische Bakkerij in Antwerpen Biologisch-Dynamische Bakkerij in Antwerpen Biologisch-Dynamische Bakkerij in Antwerpen

Hun verdict luidt unaniem dat de zoetigheden meer smaken dan de broodjes, waarvan ze eerst denken dat het worstenbroodjes zijn. Ze smaken vooral naar bladerdeeg en zout. Seitan smaakt nu eenmaal erg kruidig en is niet aan iedereen besteedt. Dan scoort het gebak beter, zeker dat met appel. Zelfs bio-sceptici zouden het met plezier naar binnen werken. Wij dus des te meer.

Waar?


Grotere kaart weergeven

(ks) 

Meer info over Antwerpen

17/06/2010