Barista: Straffe koffie

Geen koffie meer in huis en toch je dagelijkse shot cafeïne nodig om de werkdag goed te beginnen? Gelukkig duiken er meer en meer koffiebars op om je aan een snelle kop te helpen. Zo vind je op een van de drukste kruispunten in Gent ‘Barista’. De naam duidt op iemand die de kunst van het koffiezetten tot in de puntjes beheerst. Met Melanie Nunez achter de toog, winnaar van het Belgisch barista-kampioenschap 2009, is dat geen grootspraak.

17 september 2009

Delen

Barista lunch
Barista
Hippoliet Lippensplein 25
9000 Gent
Tel. 0488/46.98.30

Score: 3,5 / 5

09:05:03

Op een druilerige morgen wandel ik in Gent koffiebar Barista binnen. De naam duidt op iemand die de kunst van het koffiezetten tot in de puntjes beheerst. Met Melanie Nunez achter de toog, winnaar van het Belgisch barista-kampioenschap 2009, is dat geen grootspraak. Maar op dit moment staat er een minder bekende barista achter de toog. Naast – uiteraard – de klassieke Italiaanse koffierecepten zoals espresso en capuccino, zijn er ook eigen brouwsels zoals een macchiato met een toets speculoos.

Een avondmens als mezelf kan evenwel wat koffie gebruiken om goed en wel wakker te worden. Mijn oog valt al gauw op de ontbijtsuggesties. Uiteindelijk wordt het een klassieke keuze: een espresso (1,70 euro) om te beginnen met een croissant (1,50 euro) en als pure verwennerij nog een latte macchiato (3,20 euro) achteraf. Om even te ontsnappen aan de regen, besluit ik me ter plekke te nestelen, hoewel je alles in meeneemvorm kan krijgen.

      

Na mijn bestelling begint de barista aan het koffieritueel. Eerst en vooral wordt de filter uitgekuist, zoals het hoort. Ook de machine zelf staat er kraaknet bij. Om zowel de meer geconcentreerde koffies als de lungo’s, die meer water bevatten, volgens de regels van de kunst te kunnen bereiden staan er twee molens, die respectievelijk een grovere en een fijnere maling geven. Ze kennen hier hun stiel.

09:13:25

Wanneer de kopjes op mijn plateautje belanden, stoot ik evenwel op twee kleine teleurstellingen: de latte macchiato is niet in drie lagen en op het voor de rest nagelwitte espressokopje zitten enkele ongelukkige koffiespatten. Maar de aroma’s ruiken verrukkelijk en dus haast ik me naar het knusse tafeltje achterin de bar.

Terwijl het grote raam me een tableau vivant van het Gentse city life biedt, zet ik de lippen aan de espresso. Die kikkert op: krachtig, zonder een zweem van bitterheid. Het stukje chocoladebrownie dat je hier standaard bij je koffie krijgt is er een uitstekend match bij. Lekker smeuïg en met een volle fondantsmaak.

De verwachtingen voor de macchiato zijn dan ook hooggespannen. En die worden moeiteloos ingelost. Eerst luxueus romig, komt daarna de pit van de espresso in de macchiato naar boven. Jammer wel dat de croissant aan de muffe kant is. Naar eigen zeggen komen de koeken bij Barista elke dag vers van biobakkerij de Trog, maar daar is in mijn mond weinig van te merken. Een gouden raad dus: hou het hier bij de koffie, je zal het je niet beklagen.

(katrien.stragier@jobat.be)

Waar?


Grotere kaart weergeven                

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.