Lunch overslaan kost bakken geld

lunch

Werknemers die de lunch overslaan, zijn niet alleen ongezond bezig, hun arbeidsethos kost het bedrijfsleven ook nog eens bakken met geld. Dat meldt De Telegraaf.

Alleen al in Groot-Brittannië kost het doorwerken zonder lunch het bedrijfsleven dagelijks 50 miljoen pond door verlies van concentratie en arbeidsproductiviteit, zo becijferde zorgverzekeraar Bupa.

40 minuten productiviteitsverlies

Volgens het onderzoek neemt slechts 30 procent van de werknemers de tijd voor een lunchpauze, de rest zit vastgeklonken aan zijn bureau. Ruim een derde van de ondervraagden zegt flinke druk te ervaren van de manager, die wil dat zijn team doorwerkt, terwijl nog eens de helft van de werknemers eigen beweging de lunchbreak overslaat, gewoon omdat de hoeveelheid werk die er nog ligt, een onderbreking niet toelaat. Slechts 13 procent slaagt er dagelijks in om een uurtje met lunchpauze te gaan.

Toch zouden managers er verstandig aan doen om hun personeel te stimuleren hun boterhammen niet achter het bureau maar in de kantine of buiten in de zon op te eten. Want de lunch overslaan zorgt volgens de onderzoekers voor een productiviteitsverlies van minstens 40 minuten per dag. Ook hebben mensen die geen pauze nemen, meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen. Ze hebben bovendien meer stress en zijn vaker gedemotiveerd.

(wv)  

Meer info over Stress

06/04/2011