Luc Cortebeeck: “Meer allochtonen op de werkvloer”

Jobat vroeg Luc Cortebeeck, nationaal voorzitter ACV, welke lessen hij heeft getrokken uit 2010. Welke verwachtingen koestert hij over de toekomst van de Vlaamse arbeidsmarkt. Wat heeft onze arbeidsmarkt volgens hem nodig om gezond het nieuwe jaar in te gaan?

6 januari 2011

Delen

Luc Cortebeeck
“Werknemers moeten de architect van hun loopbaan zijn: zo wordt iedereen wijs grijs“ (Luc Cortebeeck, nationaal voorzitter ACV)

1. Uitzendarbeid, de kanarie in de koolmijn

Cortebeeck: “De crisis toonde nogmaals de belangrijke kanariepiet-rol van de uitzendarbeid. Verdwijnt de zuurstof uit de arbeidsmarkt, dan daalt de uitzendarbeid. Is er terug zuurstof, dan stijgt interimwerk. Uitzendarbeid heeft op de arbeidsmarkt een ambivalente rol. Voor jongeren is het een belangrijk instapkanaal, al toont onderzoek van de interuniversitaire onderzoeksgroep SONAR aan dat de jongeren in interimjobs te weinig bijleren. Wij vinden dat de competenties die jongeren via uitzendarbeid opdoen, geattesteerd moeten worden, zodat ze hun positie op de arbeidsmarkt versterken.”

2. Breng de jonge turken aan de slag

Cortebeeck: “De leeftijdspiramide van de allochtone bevolking vertoont een veel jonger beeld dan die van de autochtone bevolking. De knelpunten die de vergrijzing met zich meebrengt kunnen dus mede opgelost worden door jonge allochtonen aan werk te helpen - waarbij ik de Turken als verzamelnaam gebruik voor vele nationaliteiten en afkomsten. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer vrouwen op de arbeidsmarkt werden geaccepteerd, nu vormt de stijgende werkzaamheid van vrouwen een autonome trend op de arbeidsmarkt. Moge 2011 het startjaar zijn van autonoom stijgende trends in de werkzaamheid van jonge allochtonen voor het volgende decennium. Het is hoog tijd dat de arbeidsmarkt aan vreemde namen gewoon geraakt.”

3. Grijs is wijs

Cortebeeck: “Uit historische cijfers van het Steunpunt Werk weten we dat de positie van vijftigplussers vroeger niet in vraag werd gesteld op de arbeidsmarkt. We realiseerden destijds werkzaamheidscijfers die nu blijkbaar onbereikbaar blijven. In het nieuwe decennium moeten we vooruitgang boeken via maatregelen die aanwervingssubsidies koppelen aan werkplek- en arbeidspost/arbeidstaakaanpassingen en via mentorschapsbanen.”

“We moeten ook verder kijken dan dat. Loopbaanbegeleiding moet het instrument worden om werknemers architect van hun eigen loopbaan te maken, van bij de start tot aan hun pensioen. Via competentiescreenings gekoppeld aan persoonlijke ontwikkelingsplannen moeten we werknemers in staat te stellen hun hele carrière tot een lerende loopbaan te maken. Zo wordt iedereen wijs grijs.”

Tekst: (jb) / Foto’s: (kb)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.