Loonbonus is geen succes

De fiscaal voordelige loonbonus raakt niet ingeburgerd. Slechts 2,5 procent van de Belgische bedrijven betaalde vorig jaar zo’n bonus uit. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener SD Worx bij 30.000 bedrijven.

5 februari 2010

Delen

loonbonus

Op een loonbonus betaal je als werknemer geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen. Voor de werkgever zijn er ook fiscale voordelen aan verbonden. Toch is de loonbonus geen groot succes. Vorig jaar minder kreeg dan één werknemer op tien zo’n bonus uitbetaald.

Tegengewicht voor de individuele bonus

Vooral in grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers, is er amper sprake van loonbonusplannen. Zes op tien loonbonussen worden uitbetaald in bedrijven met minder dan 50 werknemers. “De individuele bonussen vinden kmo’s vaak te duur. Met de loonbonus, waarbij er collectieve doelstellingen zijn, kunnen ze hun personeel toch belonen”, zegt Nicole Gybels, manager kmo consultancy bij SD Worx.

De loonbonus is nochtans opgericht , in 2008, om een tegengewicht te vormen voor de individuele bonussen. Een gunstig fiscaal regime en het idee van de collectieve doelstellingen moesten van de bonus een succes maken. “De grote ondernemingen hebben echter vaak al een systeem van variabele beloning”, zegt senior kmo consultant Ann Ghyssaert.

Plafond op 2.299 euro in 2010, 2.358 euro in 2011

In tegenstelling tot individuele bonussen, is de loonbonus geplafonneerd. Dit jaar mag de bonus maximaal 2.299 euro bedragen, vanaf 2011 is dat 2.358 euro. Dat maximumbedrag wordt echter zelden volledig uitbetaald. De grootste groep, kmo’s tot 20 werknemers, betaalt gemiddeld 1.252 euro per werknemer uit. Conclusie: hoe groter het bedrijf, hoe minder loonbonusplannen en hoe kleiner de bedragen.

Opvallend is dat driekwart van de bedrijven die de bonus uitbetalen zich in Vlaanderen bevindt. Daarnaast blijken zeven op de tien loonbonussen naar mannen te gaan en 65 procent van de bonussen is voor bedienden. “We merken ook dat de grootte van de loonbonus meestijgt met het functieniveau van de bedienden”, zegt Ghyssaert.

Intussen begeleidt SD Worx evenveel bedrijven met loonbonusplannen als met crisismaatregelen. “We merken dat bedrijven die crisismaatregelen zoals arbeidsduurvermindering of tijdelijke werkloosheid voor bedienden invoeren, tegelijk ook de loonbonus introduceren”, vertelt Gybels. “Vreemd, maar eigenlijk ook logisch. Die bedrijven willen aan hun werknemers het signaal geven dat ze nu een opoffering moeten maken, maar dat ze een extraatje krijgen als ze in deze moeilijke omstandigheden toch een gezamenlijke doelstelling halen.”

(mr)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.