Lonen van IT’ers stijgen trager

Er lijkt stilaan een einde te komen aan de forse loonstijgingen van IT'ers. Gemiddeld steeg het loon van de informaticus vorig jaar 'slechts' met 3,3 procent.

9 juli 2012

Delen

IT
"De nakende recessie zorgt ervoor dat bedrijven zich niet willen vergalopperen door te hoge lonen te betalen" (Kris Poté, Capgemini)

Dat is niet alleen een stuk minder dan twee jaar geleden; voor het eerst stijgen de lonen van andere beroepen sneller dan die van de IT'er.

Is de hype (alweer) voorbij?

Het loononderzoek van SD Worx dat de loonbrief van de belangrijkste IT-profielen in kaart brengt, is inmiddels al goed ingeburgerd in de sector. Bij het vorige onderzoek, in 2006, steeg het salaris van de IT'er gemiddeld 4,1 procent. Vorig jaar nog maar 3,3 procent. Betekent dit dat de informaticus moet inbinden? Eddy Mertens, reward manager bij SD WORX wil niet van een stagnatie spreken. "De stijging is minder fors dan de vorige twee jaar. Maar in vergelijking met de loonnorm die jaarlijks gemiddeld op ongeveer 2,5 procent ligt, valt de loonstijging voor de informaticus nog wel mee. Echt klagen mogen ze dus niet."

Toch is het duidelijk dat de druk op de informaticalonen afneemt. "Ook bedrijven vonden dat dit niet kon blijven duren", zegt Mertens. "Ze hebben hun lessen getrokken uit de dotcom bubble van tien jaar geleden.” Ook de nakende recessie, gevoed door de kredietcrisis in de VS, eist zijn tol. "Je merkt dat veel klanten de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen", zegt Kris Poté, vice-president communication & marketing bij IT-bedrijf Capgemini. "Voorlopig neemt de vraag niet af, maar men denkt er wel aan. Het logisch gevolg is dat bedrijven zich niet willen vergalopperen in de lonen die ze uitbetalen."

Meer variabel loon

Ten opzichte van sommige andere profielen zien de IT'ers hun loon iets minder snel groeien. Vergeleken met de financiële profielen ging de informaticus er vorig jaar qua loon zelfs lichtjes op achteruit. Zagen financiële profielen hun loon in 2007 gemiddeld met 3,43 procent stijgen, dan lag dat bij IT'ers op 3,3 procent.

Een trend, die zich vorig jaar ook al aftekende, is dat sommige lagere IT-profielen, zoals helpdesk- of systeembeheerders, er beter op vooruit gaan dan de grootverdieners. Die loonsverhoging is echter vooral te wijten aan een toename van het variabel salaris.

(ks)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.