Lonen in finance stijgen in 2015

De economische kentering die het Federaal Planbureau voorspelt in 2015 heeft nu al effect op de salarissen in de financiële sector. Hr-managers merken dat kandidaten opnieuw hogere loonsverwachtingen hebben en herzien hun verloningsbeleid. Uitschieters zijn de boekhouders met drie tot vijf jaar ervaring. Hun startsalaris zou dit jaar gemiddeld met meer dan 2 procent stijgen.

5 februari 2015

Delen

"Bedrijven nemen niet alleen nieuwe financiële medewerkers aan, ook wie uitstroomt wordt vandaag vaker vervangen.” (Maj Buyst, director Accountemps bij Robert Half)

"Bedrijven hebben opnieuw groeiperspectieven. Dat merken we aan de toename van het aantal projecten waarvoor ze financiële medewerkers nodig hebben", zegt Maj Buyst, director bij Accountemps, gespecialiseerd in de tijdelijke tewerkstelling van financiële en boekhoudkundige profielen.

Die vraag naar extra werknemers vertaalt zich onmiddellijk in de salarisverwachtingen. Dat blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2015. Die geeft een overzicht van de salaris- en jobtrends voor financiële profielen. De studie baseert zich daarvoor onder andere op enquêtes afgenomen bij cfo's en financieel directeurs, financiële en boekhoudkundige werknemers. Uit de Salarisgids 2015 blijkt dat 65 procent van de cfo's en financieel directeurs vertrouwen heeft in de economische vooruitzichten in België in het komende jaar. Dat toont zich in de rekruteringsintenties. "Bedrijven nemen niet alleen nieuwe financiële medewerkers aan, ook wie uitstroomt wordt vandaag vaker vervangen", merkt Maj Buyst op.

Knelpuntjobs

De cijfers in de salarisgids bevestigen dit. 35 procent van de bevraagde financieel verantwoordelijken zal dit jaar nieuwe jobs creëren. 47 procent zegt bestaande jobs die vrijkomen opnieuw in te vullen.

"Wat niet betekent dat dit van een leien dakje loopt", aldus Maj Buyst. "Er zijn heel wat knelpuntjobs te vinden in de financiële sector. Ik werk al zeventien jaar bij Accountemps en heb het nooit anders geweten. Voor controllers en analisten is er meer dan werk genoeg. Vandaag zijn vooral boekhouders met drie tot vijf jaar ervaring enorm gegeerd."

Meer loon voor boekhouders

Het zijn ook die profielen die zich in 2015 aan de grootste salarisstijging mogen verwachten. Volgens de salarisgids van Robert Half gaat het startloon van boekhouders met drie tot vijf jaar ervaring er dit jaar gemiddeld 2,1 procent op vooruit, goed voor een maximum brutosalaris van gemiddeld 3.550 euro.

De grootverdieners onder de financiële beroepen zijn de cfo's zelf. Zij verdienen tussen de 7.500 en 18.000 euro bruto per maand. Een startende hulpboekhouder kan rekenen op een loon van 1.825 tot 2.450 euro.

Als financiële medewerkers hun werkgever verlaten, doen ze dat overigens in de eerste plaats om elders meer te verdienen. Al zeggen zeven op de tien werknemers best tevreden te zijn over hun verloning. Maar niet alleen het loon telt, weet Maj Buyst. "Werknemers zijn zich steeds meer bewust van het belang van een mooi pakket extralegale voordelen en van een goede balans tussen werk en privé."

Vooral meer ervaren werknemers zijn gebrand op een beter betere balans tussen werk en privé. Jonge medewerkers worden eerder aangetrokken door betere carrièreperspectieven.

Kandidaat moet meer kunnen

In de krappe arbeidsmarkt maken cfo's zich het meeste zorgen (53%) over het behouden van hun meest waardevolle medewerkers. Het vinden van nieuwe topperformers ervaart een kwart van de financieel directeurs als een erg grote uitdaging.

"Het tekort aan vaak gezochte profielen maakt het vinden ervan niet eenvoudiger op een markt die zich herneemt", bevestigt Maj Buyst. "Bovendien stijgen de verwachtingen ook ten opzichte van de kandidaten. Die moeten niet alleen technisch, maar meestal ook communicatief en vaak zelfs commercieel onderlegd zijn. Meer dan acht op de tien financieel verantwoordelijken beschrijven de zoektocht naar financiële topperformers als een grote uitdaging."

(wv) - U kunt de Robert Half Salarisgids 2015 gratis downloaden op www.roberthalf.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.