Linkshandig? Tot 12% minder loon!

Het lijkt vreemd, maar linkshandigen kunnen tot 12% minder verdienen dan hun rechtshandige collega’s. Dat blijkt een onderzoek van professor Joshua Goodman van de Amerikaanse Harvard University.

8 december 2016

Delen

Een onderzoeksteam aan de Harvard University heeft ontdekt dat linkshandigen niet enkel gedoemd zijn om inkt- of potloodresten aan de zijkant van hun hand te hebben… ze verdienen ook minder dan hun rechtshandige tegenhangers. En niet zo’n beetje, het loon van een linkshandige zou gemiddeld 10 tot 12% lager liggen. Dat komt ongeveer overeen met een inkomensverschil van een jaar extra scholing.

Leerproblemen

Uit de studie – met meer dan 47.000 ondervraagden uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – blijkt dat linkshandigen minder goed scoren op cognitieve tests, meer kans hebben op leer- en gedragsproblemen en minder vaak afstuderen. Dat zou in de meeste gevallen niet te wijten zijn aan fysieke capaciteiten, maar wel aan een andere werking van de hersenen.

Niks aan te doen

Vooraleer je die schaar voor linkshandigen in de prullenmand zwiert en probeert om met rechts te schrijven… niet doen! Het is genetisch bepaald of je links- of rechtshandig bent. Ongeveer één op acht mensen is linkshandig en het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Uit het onderzoek van professor Goodman blijkt dat linkshandige mannen jaarlijks zo’n 2.500 dollar minder verdienen. Bij vrouwelijke lefties is de loonkloof nog groter: daar kan het verschil op jaarbasis oplopen tot 3.400 dollar.

Meer handenarbeid

Nog een interessante conclusie uit het onderzoek: linkshandigen verrichten in de meeste gevallen meer handenarbeid terwijl rechtshandige mensen vaker kenniswerkers zijn. Enige kanttekening: linkshandigen doen het wel goed in het Witte Huis. Maar liefst 4 van de 7 meest recente Amerikaanse presidenten waren lefties.

(em) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.