Leerlingen basisschool werken bij Albert Heijn

Twintig leerlingen van het zesde leerjaar Vrije Basisschool Bleydenberg uit Wilsele liepen afgelopen dinsdag een halve dag stage bij Albert Heijn in Leuven. Zo leerden ze hun talenten buiten een schoolse omgeving ontdekken en gebruiken.

8 juni 2015

Delen

leerling AH Leuven
"Het belangrijkste is dat je goesting hebt om te werken.” (Sally Herygers, woordvoerster Albert Heijn)

De stage bij Albert Heijn was de try-out van de Talentenstage, een nieuw onderwijsproject van de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). Vlajo wil leerlingen zo vroeg mogelijk in contact brengen met de bedrijfswereld, zodat ze ontdekken dat hun vaardigheden en attitudes niet alleen op school maar ook in het dagelijkse leven en op de werkvloer belangrijk zijn.

De Talentenstage werd in de klas goed voorbereid, vertelt meester Niko Verbeeck van Vrije Basisschool Bleydenberg. "Vooraf heb ik in de klas een aantal workshops met de kinderen gedaan. Via spelletjes en opdrachten konden ze ontdekken welke talenten ze bezitten: zijn ze communicatief, werken ze graag samen, werken ze nauwgezet ... Daarna hebben we onderzocht welke talenten passen bij de vijftien verschillende jobs in een vestiging van Albert Heijn – van supermarktmanager over verkoopsmedewerker in de verschillende afdelingen tot kassamedewerker."

De kinderen kozen uit de lijst twee jobs waarvoor ze wilden solliciteren, met een echte sollicitatiebrief of op een meer creatieve manier. Ze werden tijdens de stage begeleid door medewerkers van Albert Heijn. Na elk deel van de stage volgde ter plekke een korte evaluatie, waarbij de jongeren konden beschrijven welke talenten ze hadden gebruikt.

Goesting

"Toen Vlajo ons dit project voorstelde, moesten we niet lang nadenken", zegt Sally Herygers, woordvoerster van Albert Heijn. "Ons personeelsbeleid is heel sterk gericht op het ontwikkelen van de talenten van onze medewerkers. De motivatie is het belangrijkste. Wat je precies moet doen, leer je wel tijdens je opleiding in het bedrijf. Het belangrijkste is dat je goesting hebt om te werken."

De Talentenstage past in de plannen van Onderwijsminister Hilde Crevits om ondernemingszin en ondernemerschap te stimuleren. Meester Niko vindt kinderen van het zesde leerjaar daar niet te jong voor. "Het is net goed dat je al op jonge leeftijd nadenkt over wat je goed kunt en wat je graag doet. Zesdejaars moeten kiezen voor een school en een studierichting in het middelbaar, en hoe bewuster ze dat kunnen doen, hoe beter. Ook voor mij was het leerrijk: ik heb vandaag bij hen zaken ontdekt die ik in een schoolse omgeving nooit gezien zou hebben."

“Voor Albert Heijn was het ontzettend fijn om deze jongeren een eerste werkervaring te bezorgen en hen zelf hun talenten te laten ontdekken", zegt Peter Peels, Operationeel Manager van Albert Heijn België. Ook bij de jonge stagairs was het enthousiasme na afloop groot; enkelen vroegen zelfs of ze deze zomer al mochten terugkeren voor een vakantiejob. Volgend schooljaar rolt Vlajo de Talentenstages uit in heel Vlaanderen en kunnen nog meer jongeren in een echt bedrijf ontdekken waar hun talenten liggen.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.