Landbouwmachineconstructeur AVR breidt sterk uit

De Roeselaarse landbouwmachineconstructeur AVR breidt zijn productiefaciliteiten met 10.000 m² uit. Vorige week werd de symbolische steen gelegd van de nieuwe ruimte van twee voetbalvelden groot die in het voorjaar 2016 klaar moet zijn. De verkoop van machines voor de aardappelteelt zit dan ook stevig in de lift.

8 mei 2015

Delen

"We groeien sterk, maar in een fluctuerende sector als deze is dat niet gemakkelijk.” (Stefan Top, managing director AVR)

AVR beschikt momenteel al over een productiesite van 20.000 m² langs de Meensesteenweg in Roeselare. De nieuwe ruimte van nog eens 10.000 m² wordt achter de huidige gebouwen opgetrokken. De uitbreiding is noodzakelijk, omdat de verkoop van landbouwmachines voor de aardappelteelt – van het poten tot het rooien – blijft stijgen. Jaarlijks verkoopt AVR 500 machines.

“Sinds 2003 zien we inderdaad een sterke groei”, zegt managing director Stefan Top. “Eind de jaren ’90, begin 2000 verkeerde de landbouw in Europa in een diepe crisis, om verschillende redenen: slechte aardappeljaren, ziektes bij koeien en kippen, de Europese subsidieregeling voor graan, boter en melk, ... Daardoor had ook de sector van de landbouwmechanisatie het moeilijk.”

Maar het tij keerde, zeker voor AVR, ook al omdat nogal wat concurrenten het tijdens de crisisjaren voor bekeken hielden. Daardoor bleef een beperkt aantal producenten van landbouwmachines over. “Bovendien heeft de aardappelverwerkende industrie in het ‘bekken’ Noord-Frankrijk, België, Nederland en Duitsland zich de voorbije jaren sterk ontwikkeld, waardoor er een grote vraag is naar landbouwmachines voor de hele keten van de aardappelteelt”, stelt Stefan Top.

Langetermijninvestering

In het voorjaar van 2016 verhuist de volledige productie van zogenoemde getrokken aardappelrooiers naar de nieuwe productieruimte. Daardoor krijgt de assemblage van pootmachines en zelfrijdende aardappelrooiers meer plaats en meer structuur in de productielijn.

“Door de grote vraag zaten we de voorbije jaren vaak tegen de grenzen van onze capaciteit, vandaar dat we beslissing voor deze grote investering namen”, zegt Stefan Top. “Helaas beleven we nu wel een slecht aardappeljaar, maar onze sector is nu eenmaal heel cyclisch – met veel ups and downs – en met een langetermijnkijk is deze uitbreiding zeker gerechtvaardigd.”

‘Lastige’ sector

Ondanks de groei blijft de productie van landbouwmachines dus een ‘lastige’ sector, met veel externe en bepalende factoren waar AVR zelf geen vat op heeft. “De belangrijkste drivers voor ons zijn de aardappelprijs en de toestand van de hele landbouweconomie”, legt Stefan Top uit. “De huidige afzetprijs van de aardappelen bedraagt gemiddeld 20% van de kostprijs voor de teler; die steekt er momenteel dus aan toe.”

Wie van ver of dichtbij met landbouw te maken heeft, mag dus niet snel panikeren en moet de lange termijn voor ogen houden. Want er zijn ook goede periodes. Dat een bedrijf hier nog landbouwmachines maakt en verkoopt, is anderzijds niet evident. “Het is niet gemakkelijk, maar het lukt dankzij een aantal ingrepen”, zegt Stefan Top.

“Vóór 2000 waren wij een volledig geïntegreerd bedrijf, nu zijn wij een assemblageonderneming. Dat heeft een positieve impact op de loonkosten. Bovendien outsourcen wij ook naar lageloonlanden en zijn onze landbouwmachines ook geen serieproducten. Het assemblage- en verkoopproces is erg technisch: machines worden volgens de specifieke wensen van de klant geassembleerd en wij nemen daarin ook een adviserende rol op. Die toegevoegde waarde is iets wat overzeese bedrijven niet kunnen bieden, en daardoor kunnen wij overleven.”

Flinke groei in tewerkstelling

Maar AVR wil dus meer doen dan overleven. Het wil ook groeien en verder investeren, en zijn rijke geschiedenis nog lang voortzetten. Want het bedrijf bestaat al sinds 1849, waardoor het de langst bestaande fabrikant van rooimachines is. Met uitzondering van een intermezzo tussen 1998 en 2003 is het ook altijd in familiale handen gebleven; met eerst de stichtende familie Vansteenkiste en later – en nu nog steeds – de familie Nollet.

“In deze branche is een familiale aandeelhouder een plus ten opzichte van een financiële aandeelhouder, net omdat het zo’n fluctuerende business is”, zegt Stefan Top.

AVR verkoopt in 40 landen over de hele wereld, “overal waar men aardappelen eet,” glimlacht Stefan. In 2003 stelde het bedrijf 45 mensen tewerk, nu zijn dat er 120. “Als we erin slagen meer omzet te blijven genereren, zullen we ook meer mensen nodig hebben, maar ik pin me niet vast op een termijn of een aantal”, zegt Stefan Top. “Dit is een uitdagende maar prachtige sector: machines bouwen voor de sector bij uitstek – de landbouw – die een grote toegevoegde waarde biedt voor een enorm grote groep mensen”, besluit hij.

(wv) – Foto: (gf) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.