Niet enkel een kwestie van esthetiek

Niet alleen dreigt er door de vergrijzing een tekort aan werknemers, er dreigt door de toenemende obesitas ook een schaarste aan gezond personeel.

Overgewicht heeft heel wat gevolgen op vlak van gezondheid. Problemen zoals een te hoge bloeddruk komen vaak pas op hogere leeftijd tot uiting. "Ook als men oudere werknemers langer wil laten werken, is dit slecht nieuws. De kans is immers klein dat velen van hen dat nog in goede gezondheid zullen kunnen doen", waarschuwt professor Moens.

Veelal zijn personen met morbide obesitas zelfs niet meer in staat om te werken. "Zware werknemers lijden door hun overgewicht vaak ook aan diabetes, hoge bloeddruk, heup- en rugpijn door overbelasting en noem maar op", vertelt dokter Poot.

Lager loon voor obese mensen

Om nog maar te zwijgen over de negatieve gevolgen voor hun carrière. Zo stelde Amerikaans onderzoeker Cort Rudolph vast dat het inkomen van dikke vrouwen tot 6,2 procent lager kan liggen dan voor vrouwen met een gemiddeld gewicht. Voor mannen ligt dat percentage op 2,3 procent.

Verschillende studies wijzen ook op een verband tussen zwaarlijvigheid en ziekteverzuim. "Obese verzuimers blijven per jaar gemiddeld 6,7 dagen meer van het werk weg dan hun niet-obese tegenhangers", merkt professor Moens op. "In België zouden er 540.000 obese werknemers zijn van wie er 324.000 gemiddeld 6,7 dagen langer verzuimen dan anderen. In België nemen ze dus naar schatting 2,2 miljoen extra verzuimdagen op, voor Vlaanderen zijn dat er 1,3 miljoen. Het ziekteverzuim neemt trouwens evenredig toe met de BMI. Hoe meer overgewicht, hoe vaker afwezig op het werk dus."

Meer info over Gezondheid

24/12/2008