Kraanmachinisten gezocht: zwaar materieel te temmen

Mammoet, de Nederlandse specialist in zwaar transport en hijswerk, maakte ooit naam met de berging van de Russische nucleaire onderzeeër Koersk. De Gentse vestiging kijkt uit naar kraanmachinisten en andere medewerkers en neemt voor het eerst deel aan de VDAB-Jobbeurs in Gent, op 12 oktober in de Handelsbeurs.

5 oktober 2016

Delen

Mammoet Gent
“We hebben zelfs een ex-bakker in huis.” (Luc van Bogaert, Director bij Mammoet)

“Verplicht achteruit parkeren”, zeggen de bordjes op het bedrijfsterrein waar de mobiele kranen, rupskranen en ander hijs- en transportmaterieel geparkeerd staan. “Veiligheid is essentieel hier”, zegt preventieadviseur Bruno Samyn. “We werken in risicovolle omgevingen met zwaar, complex materieel. We nemen een deel van het bedrijfsterrein van staalfabriek Arcelor Mittal in, één van onze grote industriële klanten. Onze mensen krijgen dagelijks training en briefing over veiligheidsaspecten.”Poot aan de grond

De hoofdopleidingen gebeuren in de Mammoet Academy in het Nederlandse Hoogvliet. “De training voor kraanmachinisten is grondiger dan in België, waar meestal een COMOKRA (COmpetentiecentrum voor MOntage en KRAanbediening) volstaat. De verplichte TCVT-opleiding is een vereiste als je machinist wordt bij Mammoet. TCVT omvat bijvoorbeeld ook onderhoud.” Het zegt al iets over Mammoet: dit is geen kleine kmo. “In Oost-Vlaanderen hebben we veel industrieklanten voor transport, goederenoverslag of constructie in het havengebied. In de eerste plaats Arcelor, maar ook Cargill, Aelterman en VFT. Of staalconstructiebedrijf Iemants en bouwbedrijven en bruggenbouwers als Besix of BAM”, zegt director Luc van Bogaert. “Mammoet wil in Oost-Vlaanderen een stevige poot aan de grond houden.”

In de Antwerpse haven is Mammoet sinds kort ook aanwezig. “Daar ligt ons grootste groeipotentieel. We mikken er op petrochemische bedrijven voor grote projecten. Bij onze klanten lever je als medewerkers niet alleen het materiaal, maar vooral ook de knowhow en de betrokkenheid. We ‘verhuren’ dan wel specialistische hijskranen, tegelijk zijn we veel meer dan een verhuurbedrijf. Met de kennis en ervaring die we in huis hebben, durven we wereldwijd complexe operaties aan.”

Niet alledaags

Mammoet heeft 45 medewerkers in Gent waarvan 25 kraanmachinisten en 5 riggers. “We kijken verder uit naar een administratief bediende, naar een engineer en we bouwen ons salesteam uit”, licht Luc van Bogaert toe. “Onze kraanmachinisten hebben verschillende achtergronden. We hebben zelfs een ex-bakker in huis. Technisch inzicht en motorische vaardigheden zijn het belangrijkst en je hebt een C-rijbewijs nodig. Meestal volstaat een A3-niveau (BSO), maar je moet wel leergierig zijn. Wie goed is, groeit door naar supervisor.” Dat je met een job als kraanmachinist bij Mammoet alle kanten uit kunt, bewijzen bijvoorbeeld de medewerkers die aan de slag zijn met het horizontaal SPMT-transport op het Siberische schiereiland Yamal.Een alledaagse werkgever is dit niet. “Voor sommigen is zo’n avontuur dé droom, maar ook dichtbij huis is variatie troef”, zegt de director. “Mammoet heeft een terminal in Westdorpe (Nederland) bij Zelzate en in Terneuzen (Nederland) waar ook opleidingen plaatsvinden. Geen dag is als een andere. Er zijn de klanten die heel kort een kraan nodig hebben, en je hebt projecten die maanden duren en waarvoor meerdere kranen nodig zijn. In dat geval komt er ook een rigger aan te pas. Die staat in voor het monteren, demonteren en verplaatsen van de hijskranen. Een rigger ‘stuurt’ de machinisten zoals een loods een kapitein stuurt. Gaat een bedrijf in ‘shutdown’ en moet het dus worden ontmanteld, dan komt daar een enorme werkvoorbereiding bij kijken die veel meer tijd in beslag neemt dan het eigenlijke hijswerk. In zo’n geval komt er ook een supervisor in beeld”, stelt hij.

Zonder diploma

Van Bogaert beseft dat er veel van het personeel wordt gevraagd. “Onderschat de creativiteit en flexibiliteit die we van je eisen niet. De ene dag plaats je met een ‘kraantje’ van minder dan 80 ton een airco op een dak, de dag erop zit je in team in een complexe petrochemische context. Maar je kunt veel uren draaien en in onze business kun je groeien en doorgroeien. Ook zonder diploma.”

(wdh) – Meer info: www.mammoetbenelux.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.