Kortrijks metaalverwerkend bedrijf C-Mec viert 5de verjaardag

Van een Barco-productieafdeling naar het zelfstandig metaalverwerkend bedrijf C-Mec ... Het Kortrijkse C-Mec heeft de voorbije vijf jaar met veel ambitie een hele weg afgelegd. Het pad ging niet altijd over rozen, maar nu ziet de toekomst er rooskleurig uit en wordt er weer aan aanwerven gedacht.

6 mei 2016

Delen

“Door de automatisatie kunnen we de loonkostenhandicap overwinnen en in eigen land blijven produceren.” (C-Mec Operations manager Tom Vandewoestijne & Business development manager Johan Steelandt)

“We bevinden ons met C-Mec op een keerpunt,”, zegt operations manager Tom Vandewoestijne. “Na grote inspanningen om de organisatie de voorbije vijf jaar uit te bouwen als zelfstandig bedrijf, mogen we onszelf nu zonder blozen een hoogstaande en betrouwbare subcontractor noemen. De weg hier naartoe was niet altijd gemakkelijk, maar elke stap is de moeite waard gebleken.”

Na de verkoop van Barco Special Components aan de groep BMTech, ging het Kortrijkse metaalverwerkingsbedrijf even door het leven onder de naam BMTech Kortrijk. In 2011 werden de afdelingen in Kortrijk en het Tsjechische Kladno afgesplitst van de groep BMTech en ontstond de nieuwe groep C-Mec – Creative Mechanical Solutions, met vestigingen in Kortrijk en Kladno.

“Aanvankelijk werkte C-Mec bijna exclusief voor Barco, maar het was noodzakelijk om ook andere klanten aan te trekken en de portefeuille gevoelig uit te breiden via een aantal gerichte overnames”, zegt Tom Vandewoestijne. “Vooral de overname van het bedrijf Steelandt uit Westkerke bleek daarbij cruciaal. De voorbije twee jaar hebben we hard gewerkt om deze integratie te doen slagen. Maar de klus is niet af. Nog elke dag zijn we bezig met grote veranderingen en het neerzetten van C-Mec als kwaliteitsvolle toeleverancier en producent van metaalcomponenten voor een erg ruim gamma aan klanten.” Inspanningen die duidelijk lonen, want C-Mec Kortrijk heeft een goed gevuld orderboek, waardoor bijkomende aanwervingen in het vooruitzicht liggen: zowel in de voorbereidende processen – denk aan sales en engineering – als op de werkvloer zelf.

Investeren in automatisatie

De activiteiten van C-Mec situeren zich rond vier pijlers: plaatbewerking, verspaning, oppervlaktebehandeling en assemblage. Het bedrijf stelt zowat 250 mensen tewerk in Kortrijk en Tsjechië, en heeft net 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in machines die het neusje van de zalm zijn. Zo investeerde C-Mec onlangs in een volautomatische combiné pons-lasermachine, de eerste van dit type in Vlaanderen. Ook de plooibank met automatische toolwissel is een primeur in Vlaanderen. Daarbovenop nam C-Mec twee gloednieuwe freesmachines met automatische belading in gebruik, voor zowel grotere als kleinere series.

“Het zit in ons DNA dat we de nieuwste technologie in huis moeten hebben, en met elke investering vergroot de kwaliteit van ons werk”, zegt business development manager Johan Steelandt. “Met dit machinepark en de competenties op de werkvloer kunnen we nu zo goed als elke klus aan. Al onze processen zijn erop gericht om nog méér te kunnen betekenen voor onze klanten. Omdat we het pakket aan producten dat we kunnen maken, systematisch vergroten, is de basisbezetting en dus ook tewerkstelling binnen C-Mec altijd gegarandeerd.”

Investeren in Belgische verankering

De jarenlange investeringsstrategie zorgt voor een state-of-the-art machinepark waarmee C-Mec voluit de concurrentie kan aangaan. Maar de investeringen moeten ook de loonkostenhandicap onder controle krijgen. Alleen zo heeft de maakindustrie in België – en dus het bedrijf zelf – nog een toekomst, meent C-Mec.

“Meerdere machines kunnen door één operator worden bediend; manuele handelingen zonder toegevoegde waarde in het productieproces kunnen het beste geautomatiseerd worden”, zegt Johan Steelandt. “Voor de medewerkers is dat trouwens ook een plus: veel ‘vervelende’ en repetitieve klussen worden hen uit handen genomen. Wij maken nu, dankzij de nieuwe machines, in Kortrijk producten die tot vorig jaar, omwille van de kostprijs, in onze fabriek in Tsjechië met de hand werden vervaardigd. Door de verdere automatisatie kan dat nu weer in eigen land. De verankering met een effectieve productie in België is voor ons een cruciaal onderdeel van de toekomststrategie.”

De druk op de Belgische maakindustrie zal niet verminderen, integendeel, zo verwachten Tom Vandewoestijne en Johan Steelandt. Maar een goede subcontractor zal toch goud waard blijven. “Daarom profileert C-Mec zich als een ‘one-stop-shop’ voor onze klanten, waaronder ook heel wat multinationals. We willen daarbij vooral een partner zijn, die meedenkt en met de klanten en hun vragen mee evolueert. We kijken dus vol zelfvertrouwen uit naar de volgende vijf jaar – en nog veel verder.”

(wv) – Meer info: www.c-mec.eu 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.