Kortrijk Xpo trekt steeds verder de wereld in

Kortrijk Xpo is niet alleen een gebouw dat beurzen en evenementen ontvangt, maar organiseert sinds jaar en dag ook zelf beurzen. Beurzen die het ook exporteert. Binnenkort trekt Kortrijk Xpo met Architect@Work zelfs naar Turkije en Canada. “Onze ploeg van zestig medewerkers telt inmiddels ook tien buitenlanders, onder wie Deense, Italiaanse en Turkse mensen.”

27 mei 2016

Delen

“Wanneer een buitenlandse beurs nadert, trekt een team van een vijftal mensen er heen.” (Saskia Soete de Boosere, CEO Kortrijk Xpo)

Kortrijk Xpo - in de volksmond nog altijd bekend als de Hallen - bestaat vijftig jaar, en al in de beginperiode organiseerde men er zelf beurzen in het eigen gebouw. Ook de internationale activiteiten dateren niet van vandaag, maar worden nog steeds uitgebreid.

“We brengen al zowat vijfentwintig jaar onze beursconcepten ook naar het buitenland”, zegt Saskia Soete de Boosere, sinds tien jaar CEO van Kortrijk Xpo. “In 1989 richtten we Expo Conseil op voor activiteiten in Frankrijk en ook in Nederland organiseren we al twintig jaar beurzen, als klant dan in andere complexen. Onze internationale focus lag dus eerst in de Benelux, maar sinds tien jaar trekken we verder Europa in, onder meer naar Duitsland, Zwitserland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Momenteel hebben we ‘filialen’ of dochtervennootschappen in negen Europese landen.”

Kortrijk Xpo snijdt Europa verder aan, en doet volgend jaar bijvoorbeeld voor het eerst Spanje en Zweden aan, maar kijkt nu ook verder. “Onder andere ons beursconcept Architect@Work, dat we nu tien jaar organiseren, is daarvoor uitstekend geschikt. Dit brengen we binnenkort naar Istanbul - op de kruising van Europa en Azië - en naar Toronto in Canada.”

Internationaal team

Het hosten van evenementen van andere organisatoren in de gebouwen in Kortrijk blijft voor Kortrijk Xpo uiteraard erg belangrijk, maar de eigen beursconcepten in de internationale markt zetten, houdt het team ook flink bezig. Een team dat bestaat uit ruim zestig medewerkers, onder wie ook tien buitenlanders.

“We zijn actief in een dienstverlenende sector en dat houdt in dat je vanop afstand al veel werk kunt verrichten. Daardoor moeten we geen fysieke kantoren hebben in de landen waar we onze beurzen organiseren”, zegt Saskia Soete de Boosere. “De voorbereiding gebeurt hier vanuit de backoffice in Kortrijk en door freelancemensen ter plekke, die onder meer zorgen voor de promotie en inschrijvingen van beursdeelnemers. Onze ploeg van zestig medewerkers telt inmiddels ook tien buitenlanders, onder wie Deense, Italiaanse en Turkse mensen. Wanneer de buitenlandse beurs nadert, trekt een team van een vijftal mensen er heen om de eigenlijke ‘productie’ op zich te nemen en alles in goede banen te leiden.”

Inspelen op tendensen

Op zoek naar nieuwe interessante beursconcepten houdt Kortrijk Xpo overal de vinger aan de pols, en volgt men de tendensen en interesses in de samenleving op. “Onder meer voor wat wij ‘special interest’-beurzen noemen, baseren we ons veelal op de lokale sterktes”, zegt Saskia Soete de Boosere. “Een mooi voorbeeld is Velofollies, onze beurs voor de fiets en fietser. In West- en Oost-Vlaanderen worden mooie wielerwedstrijden gereden en zijn er veel recreatieve fietsers. Maar intussen is het ook wel de grootste fietsbeurs in zijn soort in de Benelux. De voedingssector staat sterk in West-Vlaanderen en is in heel België een groeimarkt, waar dan weer Intrafood of Interpom op inspelen.”

De eigen beurzen mikken dus in grote mate op een gespecialiseerd publiek; uniciteit is daarbij een van de belangrijkste focussen van Kortrijk Xpo. “Zo organiseren we in maart volgend jaar voor het eerst Skywonder: een beurs voor de zogenoemde ‘kleine luchtvaart’ en recreatieve luchtvaart, waarbij we mikken op bezoekers uit België, Nederland, Noord-Frankrijk en Luxemburg. Ook in Kortrijk zelf trekken we dus een internationaal publiek aan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Tavola, een beurs die zich richt op fijne en verse voeding, en delicatessen. Naast Belgische zakken ook Duitse, Franse en Nederlandse aankopers en andere professionals naar hier af, op zoek naar de ziel van het Bourgondische Vlaanderen.”

Zoeken naar beleving

Niet elke eigen beurs die in Kortrijk het levenslicht ziet, leent er zich toe om te exporteren, maar Kortrijk Xpo voert nog een andere strategie. “Ook in het buitenland detecteren we wat er lokaal interessant kan zijn”, zegt Saskia Soete de Boosere. “Zo organiseren we in Rijsel de professionele bouwbeurs Nordbat, specifiek voor de Franse markt. In maart vond al de tiende editie plaats, en Nordbat is inmiddels uitgegroeid tot de tweede belangrijkste bouwbeurs in Frankrijk.”

Het al genoemde Architect@work is wel een beurs die relatief makkelijk te ‘geoklonen’ valt, zoals Soete de Boosere het noemt, en waarmee dus binnenkort ook Istanbul en Stockholm worden aangedaan. “Door de verschillende wetgevingen in de verschillende landen kan je van Architect@work nu eenmaal geen internationale beurs vanuit Kortrijk maken. Maar het thema en het concept zijn wel internationaal genoeg om dit uit te dragen”, stelt ze.

Beurzen zijn ten slotte ook niet meer wat ze geweest zijn, en dat bedoelen we positief. Meer dan een expo wordt nu ingezet op een echte beursbeleving.” Ook op dat vlak draagt Kortrijk Xpo zijn steentje bij. “Het is voortdurend zoeken naar nieuwe formats, nieuwe vormen van scenografie enzovoort. De tijd van ‘wandelpaden en hokjes’ is voorbij”, zegt Saskia Soete de Boosere. “We lanceren graag nieuwe modellen in Kortrijk, om ons eigen gebouw te bezetten maar ook als return naar onze stad en regio. Modellen die we dan kunnen exporteren naar andere landen.”

(jd) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.