Kortrijk wordt bakermat voor kunststofopleidingen

Het samenwerkingsverband de ‘Fabrieken voor de Toekomst’ organiseert binnenkort opleidingen rond kunststofverwerking in Kortrijk. Die zijn bedoeld voor werknemers uit allerlei sectoren, van textiel over voeding en kunststof tot metaalverwerkende bedrijven.

6 november 2014

Delen

Heidi Hanssens
“In verschillende sectoren neemt het gebruik van kunststoffen sterk toe.” (Heidi Hanssens, stafmedewerker Kennisinfrastructuur POM West-Vlaanderen)

De ‘Fabrieken voor de Toekomst’ onder impuls van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, zijn samenwerkingsverbanden tussen industrie, wetenschap en onderwijs rond sectoren met een groot toekomstpotentieel. Zo is er een ‘Fabriek’ voor nieuwe materialen, en daarin passen de nieuwe opleidingspakketten rond kunststofverwerking in West-Vlaanderen. Vier sectororganisaties hebben daarvoor onlangs een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

“IPV voor voeding, TOFAM voor metaal, Cobot voor Textiel en PlastlQ voor de kunststoffensector slaan de handen in elkaar voor deze opleidingen, die vanuit het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC-Centexbel) in Kortrijk worden georganiseerd”, zegt Heidi Hanssens, stafmedewerker kennisinfrastructuur van de POM West-Vlaanderen. “Nu al organiseert het VKC-Centexbel opleidingen voor individuele bedrijven, maar die inspanningen worden nu dus meer gebundeld. VKC-Centexbel zet hiervoor zijn specialisten en machines in.”

Kunststoffen zijn de toekomst

Zuid-West-Vlaanderen is de bakermat van de textielindustrie, maar wil ook (opnieuw) het epicentrum voor de kunststofexpertise worden. “Bedrijven uit deze vier sectoren staan voor constante uitdagingen op technologisch vlak,” zegt Heidi Hanssens, “met nieuwe ontwikkelingen op het vlak van materialen, producten en machines. Daarom is het noodzakelijk dat werknemers constant worden bijgeschoold. In verschillende sectoren neemt het gebruik van kunststoffen immers sterk toe. Metaalbedrijven maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van nieuwe (kunststof)materialen, maar ook in de textielnijverheid is een groeiende kennis van kunststofmaterialen en -gebruik noodzakelijk. Dat geldt ook voor de voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor haar verpakkingen.”

De opleidingen zijn in eerste instantie bedoeld voor werknemers in bedrijven die verbonden zijn met de vier sectorale opleidings- en sectorfondsen die de overeenkomst sloten. Maar het VCK wil bekijken of er ook opleidingsmogelijkheden kunnen komen voor werkzoekenden en toekomstige werknemers.

“Dit is geen onbelangrijke stap”, benadrukt Heidi Hanssens. “Deze vier sectorfondsen vertegenwoordigen samen 90 procent van de totale industriële tewerkstelling in West-Vlaanderen. Wij beschouwen goed opgeleide werknemers als de sleutel tot een duurzame en toekomstgerichte industrie.” Met andere woorden: gedegen en gebundelde opleidingen zoals over kunststoffen, zijn essentieel voor de toekomst van de industrie in West-Vlaanderen.
VKC Sectorale opleidingen
Boven vlnr: Michel Loncke (Cobot), Dirk Decoster (IPV), John Debrouwere (TOFAM). Onder vlnr: Hans Dewaele (VKC-Centexbel), Jean de Béthune (POM WVL) & Frans Dieryck (PlastlQ) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

(jd)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.