‘Kortrijk heeft alle troeven voor een e-Health incubator’

Reumatoloog Klaas Vandevyvere heeft ook ondernemersbloed in zijn aderen. In mei startte hij zijn eigen bedrijf #m2mdot, dat mobiele zorgapps wil ontwikkelen, en hij droomt van een goed draaiende e-Health incubator in Kortrijk. Daar zouden start-ups aan nieuwe digitale zorgtoepassingen kunnen werken. “Kortrijk is daarvoor een geschikte regio.”

20 oktober 2015

Delen

“Met een e-Health Incubator kan Kortrijk naam maken als innovatieve regio én jobs creëren.” (Klaas Vandevyvere, Reumatoloog en zaakvoerder #m2mdot)

Klaas Vandevyvere is naast reumatoloog en arts in het Kortrijk AZ Groeninge sinds kort ook ondernemer. Na een jaar voorbereiden – en met onder meer iMinds, het digitale onderzoekscentrum van Vlaanderen, als sparring partner – zag zijn eigen bedrijf in mei het levenslicht. Het heet – hou je vast – #Comewith me #ISeeYou #m2mdot. De hashtags in de naam zijn een bewuste keuze. “We wilden geen klassieke bedrijfsnaam en hoefden ook geen duidelijk ‘merk’ te hebben voor de activiteiten waar we ons mee willen bezighouden”, zegt Klaas, die het bedrijf runt samen met zijn vriendin Griet Laleman. “De hashtags dienen als branding, en we kunnen ze vlot veranderen naargelang de dynamiek van onze onderneming in de toekomst.”

Klaas’ bedrijf – dat voor alle duidelijkheid volledig los staat van zijn artsenpraktijk in het Kortrijkse ziekenhuis – houdt zich bezig met de ontwikkeling van digitale apps voor chronische zorg op afstand en volautomatische beslissingsprocedures voor medische onderzoeken. “Door digitale analyses van een dossier en een nauwe, geautomatiseerde opvolging van de ‘beslissingsfasen’ kunnen overbodige medische onderzoeken vermeden worden. Samen met een Oostenrijks bedrijf werken we met #m2mdot ook aan digitale oplossingen die senioren moeten toelaten zo lang mogelijk thuis te blijven.”

Kort samengevat: #m2mdot beweegt zich in de wondere wereld van e-Health en m-Health, oftewel digitale en mobiele zorgtoepassingen. En daar is, met de vergrijzing en toenemende zorgbehoefte, een markt voor. Een toenemende zorgbehoefte die de klassieke voorzieningen niet meer alleen kunnen lenigen.

Verzamelplaats voor e-Health-starters

Klaas Vandevyvere en Griet Laleman hebben ambitieuze plannen met #m2mdot – plannen waar ze niet alleen zelf beter van kunnen worden. “Wij geloven sterk dat de regio Kortrijk bij uitstek geschikt is om een e-Health incubator te kunnen huisvesten”, zegt Klaas met veel vertrouwen. “We halen de mosterd daarvoor bij Antwerpen, waar vanaf eind oktober de incubator Blue Health Antwerp van start gaat: een verzamelplaats van start-ups die tal van e-Health- en digitale zorgtoepassingen ontwikkelen. Partners daar zijn, naast de Stad Antwerpen, iMinds, de universiteit en het universitair ziekenhuis, ook de bedrijven Agfa Healthcare en Cronos. Ze mikken daar in eerste instantie op vijf of zes start-ups. Wel, dat model kan bijna één op één ook in de regio Kortrijk toegepast worden, en wij willen daar de komende maanden zowel de politiek als het bedrijfsleven warm voor maken.”

‘Wij’, dat zijn naast Klaas Vandevyvere en zijn #m2mdot ook de voormalige Kortrijkse apotheker Luc Baert, die met Medical Web Services aan de basis ligt van Recip-e, het elektronisch medisch voorschrift in de ambulante zorgsector in België. “Net als in Antwerpen beschikken wij in de regio Kortrijk over een universiteitscampus en hogescholen, en bevindt zich met bijvoorbeeld Barco ook een groot bedrijf in onze ‘achtertuin’ dat zich via zijn divisie Healthcare bezighoudt met medische beeldvorming”, benadrukt Klaas. “Alle troeven zijn er om ook hier een goeddraaiende e-Health Incubator tot stand te brengen, en Luc en ik willen daar de komende maanden voluit voor gaan.”

Innovatie en jobcreatie

Klaas Vandevyvere wijst erop dat er zich in Kortrijk nu al een Microsoft Innovation Centrum bevindt, waar onder meer de Stad Kortrijk aan participeert. Dat zou nog beter kunnen fungeren als e-Health Incubator, vindt Klaas, waarvoor het MIC in eerste instantie ook was opgezet. “Het sterkt ons in ons voornemen dat Kortrijk resoluut voor e-Health kiest als derde economische ontwikkelingspijler naast design en innovatieve textiel”, zegt hij. “En toch hebben we het gevoel dat we zowel de politiek als het bedrijfsleven een beetje wakker moeten schudden. Wat digitale gezondheidszorgtoepassingen betreft, zou er best nog wat meer innovatie mogen zijn, en dus ook werkgelegenheid.” Want studies wijzen uit dat start-ups die goed begeleid worden, na vijf jaar 80% meer kans maken om te overleven. En ze creëren haast allemaal extra jobs in hun eerste levenscyclus. “Met een heuse e-Health Incubator kan Kortrijk dus zowel naam maken als innovatieve regio én jobs creëren”, stelt Klaas.

“Luc Baert en ik geven onszelf nu zes maanden de tijd om dit project ingang te doen vinden, door lobbying, sociaalmediacampagnes en onder meer ook een hackathon in het voorjaar: een competitie voor app- en softwareontwikkelaars, die wij zullen uitdagen om in 24 uur tijd, samen met zorgverleners, nieuwe zorgapps te ontwikkelen. Dat moet ook in Kortrijk een succes kunnen worden.”

Dat de plannen van Klaas meer zijn dan wilde dromen, bewijst de concrete interesse van een bedrijfspartner in een digitaal project voor zorg op afstand. “Veel mag ik er nog niet over zeggen, maar Kortrijk zou daarbij fungeren als pilootproject, wat dus een rechtstreekse stimulans zou zijn voor de incubator. Dat zou goed nieuws betekenen voor de gevestigde bedrijven, zorginstellingen én start-ups.”

(wv) – Meer info: www.linkedin.com/company/m2mdot 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.