Koning Albert II zoekt nieuwe lijfwachten

Koning Albert II

De federale politie is dringend op zoek naar lijfwachten voor de koning en zijn familie. Naar verluidt haken de meeste kandidaten af, omdat de job moeilijk te combineren valt met een normaal gezinsleven.

"Geschikte kandidaten vinden is niet makkelijk. De lijfwachten van de koninklijke familie verblijven gemiddeld zo’n 60 dagen per jaar in het buitenland. Ze kloppen bovendien lange dagen, iets wat na verloop van tijd toch wel weegt op iemand privéleven", aldus Astrid Kaisin van de federale politie. "Uiteraard worden ze hiervoor wel extra vergoed."

Hoeveel mensen te kort?

In totaal moeten zo'n 70 politiemensen de veiligheid van de koning, de koningin, de prinsen en hun kinderen verzekeren, tijdens zowel officiële als privéverplaatsingen, in eigen land én in het buitenland. Ook de chauffeurs en negen motorrijders die de voertuigen escorteren zijn bij dit aantal inbegrepen.

Daarnaast zorgen nog eens ruim 150 politiemensen permanent voor de bewaking van de kastelen van Laken en Brussel, Belvédère en Stuyvenberg, en de koninklijke domeinen van Ciergnon en Fenffe, zij het meestal via een vast uurrooster.

Klant is koning

"Het chronisch personeelstekort situeert zich vooral bij de lijfwachten en motorrijders", verklaart Kaisin. "Ja, we moeten veel uren kloppen en zijn regelmatig weg van huis, maar wie kan zeggen dat hij elke dag met de koning op stap is?", reageert een van koning Alberts lijfwachten. "Bovendien verdienen we meer dan de gewone politiekorpsen, in ruil voor onze beschikbaarheid. En ja, de klant is nu eenmaal koning ..."

(kv) - Bron: Zita.be  

Meer info over Overheid

30/08/2011