Kok is voortaan knelpuntberoep

Het is moeilijk te geloven, maar zelfs na alle succesvolle edities van Mijn Restaurant en Komen Eten, blijkt dat het beroep van kok maar moeilijk ingevuld wordt.

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) publiceerde onlangs een lijst over beroepen die moeilijk kunnen worden ingevuld. Uit die lijst blijkt dat kok een knelpuntberoep is geworden. De beroepen van lasser, drukker, opticien en bejaardenverzorger deden het dit jaar dan weer beter en zijn van de lijst afgevoerd.

Knelpuntopleidingen

Werklozen die bereid zijn om een opleiding te volgen om een knelpuntberoep in te vullen, hoeven van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening niet langer als werkzoekende ingeschreven te zijn. Daardoor hoeven mensen die een dergelijke opleiding volgen ook niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en mogen ze eventuele werkaanbiedingen weigeren.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) merkt ook op dat er nood is aan jongeren die voor opleidingen kiezen met een technische invalshoek. De mogelijkheden daar zijn breed: van een verkoper in een doe-het-zelfzaak tot ingenieurs. Er is dus ook nog steeds een erg grote vraag naar technisch geschoold personeel en naar gespecialiseerde boekhouders, zoals financiële auditoren.

Professions en pénurie

De RVA publiceerde ook een lijst met knelpuntberoepen aan Brusselse en Waalse zijde. Aan de Franstalige lijst werden onder andere de opleidingen ergotherapie en vastgoed toegevoegd. "Het gaat om de knelpuntberoepen in Wallonië en Brussel. Vlamingen kunnen ook met zo'n opleiding beginnen in Wallonië of Brussel, maar dan moet het dus gaan om een knelpuntberoep op de Franstalige lijst om een vrijstelling te krijgen," aldus een medewerker van de RVA.

Voor de complete lijst met knelpuntberoepen kan je terecht op de VDAB-site.

(sjv) - Bron: Express.be 

Meer info over Waar vind ik jobs?

02/08/2014