Kmo's starten 2015 aarzelend

Iets meer dan een kwart (25,8%) van de kmo's plant extra aanwervingen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is iets minder dan op het einde van vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste tewerkstellingsprognose van hr-dienstverlener SD Worx.

20 januari 2015

Delen

"Vooral in Wallonië is de hoop op een relance na twee sombere jaren spectaculair.”

SD Worx polst driemaandelijks naar de verwachtingen van Belgische kmo's wat betreft tewerkstelling. Aan de laatste bevraging namen 896 bedrijven deel. Die werkgevers beginnen het nieuwe jaar minder optimistisch dan dat ze het vorige geëindigd zijn. Net voor het laatste kwartaal van 2014 dacht 27,7 procent van de kmo's nog extra personeel aan te zullen werven. Nu is nog maar 25,8 procent dat van plan.

Meer personeel in dienst

Volgens SD Worx is het grootste pessimisme wel achter de rug, maar is de gestage klim van de tewerkstellingsvooruitzichten die het verwachtte na het positieve resultaat van vorig kwartaal niet doorgebroken.

Een positieve noot is dat 23,6 procent van de kmo-werkgevers verwacht dat ze op het einde van 2015 meer personeel in dienst hebben dan nu. 13,3 procent vreest het jaar met minder te zullen eindigen. Dat is een positief saldo van 10,3 procent en dit toont een betere trend aan in vergelijking met de vorige kwartalen, behalve dan het vierde kwartaal van 2014.

Drie maand geleden was het positief saldo maar liefst 19,1 procent. De kwartalen daarvoor was het trouwens kommer en kwel, met juni 2013 als negatieve uitschieter: toen waren er zelfs meer pessimisten dan optimisten.

Wallonië en Brussel positiever dan Vlaanderen

Terwijl de prognose in Vlaanderen licht positiever is dan het voorbije jaar, valt vooral de steile klim in Wallonië op. Daar is de hoop op een relance na twee zeer sombere jaren spectaculair. Bij dezelfde bevraging vorig jaar verwachtten slecht 8,9 procent van de Waalse kmo's een toename van de tewerkstelling in 2014, terwijl nu maar liefst 25,2 procent een toename verwacht in 2015.

Met een verhoopte toename van 27,7 procent voor het eerste kwartaal van 2015 is Brussel het meest optimistisch en Vlaanderen, met slechts 21,9 procent, het minst. Mooi is dat de secundaire sector een verhoging (26,9%) van het aantal medewerkers verwacht in het eerste kwartaal van 2015.

Voorzichtigheid over meer werk

Op de vraag of de kmo's meer werk verwachten, antwoorden de zaakvoerders zeer voorzichtig. Een kwart (25,5%) is optimistisch, maar 17,5 procent denkt dat er minder werk zal zijn. Hier is er nauwelijks een verschuiving ten opzichte van het vorige kwartaal, toen er 25,4 procent optimisten waren en 14,8 procent pessimisten.

 

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.